Carlsen si spravil chuť v Paříži

26.06.2017 15:30 | Grand Chess Tour Paříž 2017

Na domácí půdě se mistr světa příliš nepředvedl, šanci na reputaci však měl velice brzy, byť ve zrychlených tempech hry. V Paříži se v předchozích dnech uskutečnil rapidový a bleskový dvojturnaj deseti světových hráčů v čele právě s Magnusem Carlsenem.

První tři dny festivalu, který započal 21. června, patřily rapid šachu. Devítikolový uzavřený turnaj byl hraný trochu netradičním tempem 25 minut na partii s "přídavkem" 10 vteřin za tah, ovšem v módu Bronštejn. To v praxi znamená, že hráčům deset vteřin neběží hodiny. Jinými slovy v tomto módu nelze akumulovat čas rychlými tah tak, jako v klasickém tempu hry. Každý den se v odpoledních hodinách odehrála tři kola, partie byly komentovány špičkovými velmistry a akce se zúčastnil kupříkladu také exmistr světa Garry Kasparov. 

Brzy se ukázalo, že se mistr světa z debaklu v Norsku rychle oklepal. V rapidu ani jednou neprohrál, pětkrát dokázal zvítězit a se sedmi body obsadil Magnus Carlsen samostatné první místo. O půl bod zpátky skončil Alexander Griščuk a ještě o další půlbodík zpět Hikaru Nakamura.

Konečné pořadí rapidu po 9. kole


Poslední dva dny minifestivalu se uskutečnil bleskový turnaj. Ten se odehrál dvoukolově každý s každým, první den devět partií a druhý den odvetných devět partií. Průběžně vedoucí Carlsen začal impozantně 4/4, pak se však trochu zasekl a jeho rytmus se výrazně vychýlil z ideální křivky a z dalších pěti partií vydobyl pouze dva body. Musel se tak po polovině turnaje spokojit s průběžným děleným třetím místem, o bod více totiž dokázal nablicat Hikaru Nakamura. Ani druhý den Nor své skóre příliš nevylepšil a celkovým ziskem deseti bodů skončil až na pátém místě. Skvělý výkon naopak v závěrečném dějství předvedl Maxime Vachier-Lagrave. S parádním ziskem 13/18 suverénně ovládl bleskový turnaj s náskokem plných dvou koňských délek! 

Konečné pořadí blesku po 18. kole


V kombinovaném skóre obou turnajů, kde se výsledky z rapidu počítaly jako 2-1-0, se tak diváci dočkali přesné dělby obou vítězů jednotlivých turnajů, a dle pravidel soutěže tak musel o celkovém vítězi pařížské Tour rozhodnout rozstřel mezi Magnusem Carlsenem a Maximem Vachier-Lagravem

Konečné pořadí v součtu obou turnajů

V první desetiminutové partii byl souboj dlouho zhruba vyrovnaný, ale v koncovce Carlsen svého soupeře přece jen dokázal udolat. Ve druhé partii pak Magnus překvapil Francouze ve španělské hlavní variantou Marshalla a poměrně brzy vynutil remízu z pozice síly. Stal se tím nejen celkovým vítězem pařížského klání, ale také i nadále pokračuje ve své famózní rozstřelové statistice: od roku 2007 totiž neprohrál jediné play-off!

Rozstřel o 1. místo


Kompletní desítka účastníků v Paříži, zleva: Magnus Carlsen, Wesley So, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Alexander Griščuk, Sergej Karjakin, Veselin Topalov, Šakrijar Mamedjarov, Maxime Vachier-Lagrave a Etienne Bacrot (foto: chessbase.com)

Partie k přehrání - rapid 


-
. kolo -

Partie k přehrání - blesk


-
. kolo -
3x 4651x David Kaňovský
Fotogalerie
Komentáře (3) Aktualizovat Zobrazit pouze mnou komentované
Pavel Ch

Určitě máš Honzo pravdu, tak jsem to nezkoumal. Nicméně od toho 77. tahu (bez ohledu jak přesně by to hrál engin) bych to hrát nechtěl, a Naka také neblush.

+0 /-0 | 26.06.2017 18:49

HonzaSvatoš

@Pavel Ch: Ahoj Pavle, ta koncovka Mameďarov - Nakamura je fakt legrační, ale prohrával až 86. tah Va4 (dle Nalimova), 87. tah bílého h7 zase výhru zahazuje, a definitivně černý prohrál až tahem 88... Vh6, když jediný tah, který drží remízu, je 88... Kh2.

+0 /-0 | 26.06.2017 17:12

Pavel Ch

Tak ještě nějakou zajímavou historkuwink

Výčet bleskových partií obsahuje zde jen 45, místo 90, mezi chybějícími je i ''skvost'', který už obletěl celý šachový svět.

Ala Marka Dvoreckého téma z knížky koncovek (v každé kapitole) ''tragikomedie''.

Nakamura s Mamedyarovem (V+P x V+P) si postavil jezdce místo dámy v 77.tahu a přišel prohrou o půlbod. V 75. tahu předtím byl ve stejné konstelaci figur V+PxV+P jasně vyhraný 75...f2+, i další tahy výhru nekazily. Zvolil skoro nejhorší vedoucí do remízy.

Následně v 77. tahu si postavil jezdce, aby oddálil již jistou remis (zmátnutím soupeře?, nalákání na šach po g-sl?,) to ji fakt oddálil, dostal pár šachů se sebráním jezdce a trpěním v prohrané věžovce.

Bod mu chyběl do dělení prvního místa, stačilo partii vyhrát. Ikdyž vždy říkám, že při případné změně, může historie nabrat jiných obrátek. Nebýt tak vnitřně naštván, udělal by více/méně/stejně (?) bodů.  partie

+0 /-0 | 26.06.2017 16:11