Tři vítězové!

29.08.2018 12:26 | Grand Chess Tour 2018

Superturnaj Sinquefield Cup měl skutečně nečekané finále. Hráči si hodně energie nechali právě do posledního kola, a tak se bojovalo o sto šest. Jak to celé dopadlo? Svým způsobem velmi originálně...

Lídr turnaje Fabiano Caruana černými pochopitelně neměl nejmenší důvod riskovat, a tak zvolil se Soem pevnou ruskou hru. Partie naprosto nevybočila z mezí rovnováhy a krátce po 30. tahu soupeři opakovali tahy. Zajímavou partii sehráli Anand s Mamedjarovem. Minimálně z toho úhlu pohledu, že černý docela dlouho udržel pěšce na d2. Na druhou stranu bylo celkem jasné, že časem musí tento vetřelec padnout. Postupně se i tato partie "zploštila" a skončila nerozhodně. Karjakinovi se střední hra proti Vachier-Lagravovi příliš nepovedla a Franouz získal do koncovky příjemnou převahu díky dvojici střelců. Ve věžové koncovce pak dosáhl nejspíše vyhrané pozice, ale vybral si špatnou verzi, ve které měl sice dva pěšce navíc, ale teoreticky byla pozice remízová! Tam už Karjakin svou šanci nepustil a partii udržel. 
Partií kola bych určitě nazval souboj mezi Aronjanem a Griščukem. Už zahájení bylo poměrně neobvyklé, a především na začátku střední hry Armén vsadil tak říkajíc all-in. Skoro až kavárenskou obětí 18.Vxf7!? zcela změnil charakter boje a Rus se musel začít bránit. Objektivně stál určitě dobře, ale pak stačila jedna velmi nenápadná chyba a ze zajímavé bílé iniciativy se rázem stal rozhodující útok. Aronjan se tím dotáhl na dělené první místo. Ale nebyl sám! Carlsen pomaloučku uondával bílými Nakamuru, až získal mírně lepší věžovou koncovku. Ta byla spíše blízko remíze, ale jak sám Magnus prohlásil, cítil docela velké šance, protože černý měl dost možností, jak se bránit, a v takovém případě je vždy těžké vybrat tu správnou. Nějakou dobu se Američan držel, ale v 62. tahu se snad i vinou únavy dopustil tak trochu harakiri, po kterém už mistr světa dokázal přetavit svou výhodu k výhře.

-
. kolo -

 

Carlsen - Nakamura, pozice po 62.Kg3

V tento moment zahrál Nakamura těžko říct proč 

62...g5?

což určitě nemůže být pozičně dobré, Carlsen pochopitelně odpověděl

63.h5

a díky krytému volnému pěšci má dostatečný strategický plus, díky kterému dotáhl partii do vítězného konce.

1-0

Na prvním místě tak najednou byli tři hráči! Co s tím? Dle pravidel měl rozhodnout tie-break mezi nejlepšími dvěma dle pomocného hodnocení, ale ouvej: to měli všichni tři na chlup stejné! Pořadatelé tak navrhli losem vybrat dvojici pro play-off. To ovšem Magnus označil za směšné. Navrhl tedy rozstřel mezi celou trojicí, ale to zase odmítl Caruana, protože ho čekal ještě tie-break o postup do finálové čtveřice Grand Chess Tour! (V něm porazil Soa 1,5:0,5). A tak se hráči s pořadateli dohodli, že tentokrát bude mít turnaj tři společné vítěze! 

Konečné pořadí po 9. kole

Rk.NameRtg.Pts.n
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
TBPerf.
1
GM
2767
5.5
9
23.50
2870
2
GM
2842
5.5
9
22.75
2861
2
GM
2822
5.5
9
22.75
2864
4
GM
2801
5.0
9
22.00
2829
5
GM
2768
4.5
9
20.25
2790
5
GM
2779
4.5
9
20.25
2788
7
GM
2766
4.5
9
19.00
2790
8
GM
2780
4.0
9
18.00
2745
9
GM
2777
3.0
9
13.25
2664
10
GM
2773
3.0
9
12.75
2664
27x 4290x David Kaňovský
Fotogalerie
Komentáře (27) Aktualizovat
30.08.2018 13:09 | Morphynista

" Nárok na výhru se krátí v případě, že se na stejném místě (pořadí) umístí dva či více účastníků Události (týmů). Výhra se dělí počtem současně umístěných účastníků. Sázky proti vítězství nebo umístění shodně umístěných účastníků jsou v těchto případech považovány za prohrané. Tento bod se netýká Sportsázek (sázek na lepšího z dvojice účastníků). "

Podle tohoto bodu je to jasné . Tři hráči se umístili na prvním místě, proto se možná výhra dělí třemi. Ale sázkovka ji samozřejmě vyplatit musí.

30.08.2018 12:17 | pawel

lukulus: Takže může rozdělit, jak jsem psal nebo nevyplatit nic. V žádném případě nevyplácfí více, takže zveřejněný tiket v pořádku.

Ten kurz 1,8 na Fabiana byl v situaci před posledním kolem, stejně jako zmíněný zámek na hráče nemajíc již šanci. 

30.08.2018 10:20 | Jiří Kadlec

lukulus:

Jsem snad úplně slepý, přehlédl jsem to, děkuji!smiley

30.08.2018 09:50 | lukulus

§19 odst. 4 herního plánu říká, že se výhra dělí. Ale také je tam něco o tom, že je sázka prohraná. Je to trochu nejasné. §17 odst. pak říká, že při zkrácení platí oficiální výsledky.

V případě nejasností ale není rozhodná matematika, ale právní výklad:)

Každopádně sázet na Carlsena v kurzu 1,8 je IMHO kravina, zas tak vysoký favorit nebyl.

 

30.08.2018 09:45 | Jiří Kadlec

pawel:

V oficiálních výsledcích Tipsportu není sázka na vítěze turnaje hodnocena.  Podívejte se prosím pořádně. Vaše teorie možná platí u jiné sázkovky, Tipsport v herním plánu nic takového nezmiňuje.  Pokud se mýlím, najděte situaci s více vítězi v jejich herním plánu, děkuji. 

 

30.08.2018 07:45 | pawel

Poslední věta Pavle Čapku, naprosto trefněyes.

 Pak maj média o šachu psát, fandové fandit, ve všech sportech oslavujeme vítěze, jednoho. Zrušili nastavení, zrušili penalty, po nezáživném stavu 0:0; Tak holt ten Pohár vyhráli všichni, no a co. Dovede si někdo představit ve fotbale, byli jsme unaveni, tak se podělíme.

 Se pak nedivte, že to má sázkovka pro jistotu takhle ošetřeno, že to vydělí a basta.

30.08.2018 07:24 | Pavel Capek

Poslední reakce na toto téma.

Každý kurz, který sázkovka vypíše musí logicky být vyšší než 1. Takže nejmenší možný kurz je 1,01. I ten nejhloupější zázkař si totiž spočítá, že pokud vsadí v kurzu menším než 1, tak i když mu tip vyjde, tak nedostane zpět ani vklad.

Tím matematicky správným dělení dosáhne SK právě toho kurzu nižšího než 1, který normálně vypsat nemohou, protože by to mohlo být vykládáno jako podvod. Já to vím, že to tak mají v herním plánu a proto tyto věci nesázím. Chtěl jsem jen na tuto zajímavost jen upozornit.

Závěrem jen drobný žert - ten nadpis článku je špatně ! Místo Tři vítězové by mělo být : Bez vítěze ! wink

30.08.2018 07:13 | pawel

Žádný zámek, musíte rozkliknout odkaz a zámek byl jen u dvou, kteří v tu chvíli nemohli 1.místo už dosáhnout, u ostatních kurzy před koncem turnaje byly platné.

Zámek také je, když by byl kurz např. 1,01 nebo když je podezření z ovlivnění výsledku. Nelze už vsadit.

Musel byste hledat v dalších dokumentech, dělení 1.místa musí být řešeno, jak jsem psal dělením kurzu počtem "vítězů". Otevřel jste jeden, to je, jakobyste nenašel v soutěžním řádu, jak táhne jezdecwink.

29.08.2018 23:58 | Jiří Kadlec

Herní plán Tipsportu takovouto situaci nezmiňuje:

https://minshara.tipsport.cz/datafiles/hp-pro-provozovani-kurzovych-sazek-cz-1520379038.pdf

Ostatně ani v oficiálních výsledcích není vítěz uveden: 

https://www.tipsport.cz/vysledky/sachy/sachy/sinquefield-cup-77347#isResults=1&competitionId=135970

Pokud je u výsledku zámek, jako v tomto případě, je sázka zrušena a hodnocena kurzem 1.

Cokoliv jiného je důvodem k reklamaci!

 

29.08.2018 22:29 | pawel

MaX: pardon, nebylo, v tom máte pravdu to jsem nečetl. Neudělali tedy chybu.

Nic nemění na tom, že irelevantní komu všemu dají zlato vers. pravidla sázkovek. Vítěz je jediný, jinak se kurz dělí počtem "vítězů"

29.08.2018 22:15 | MaX

pardon, pokud to bylo na mě tak ja myslel pouze tohle : "První chybu udělali pořadatelé, změnili kritéria" wink

29.08.2018 21:37 | pawel

Pardon, můžeme diskutovat o národním kápovi, o přepisu zaoceanských jmen estli onak nebo panak, ale ne o matematice, na které jsou kurzy a sázkovky závislé. Samozřejmě, že to má sázkovka ošetřeno. I v atletice (zcela výjimečně) může být dělení zlata. Vsadils na Lewise v kurzu 2? A on dělil 1.místo. Kolik dostaneš? 2/2. Ne kvůli, aby jsi nebyl v mínusu, ale protože prostě /2. Kdyby měl kurz 2,5, tak 1,25, kdyby měl kurz 1,5, tak 0,75 budeš v mínusu. 

 Pojem vítěz je definován, jako jeden v pravidlech sázkovky, jinak by kurz matematicky nefungoval.

Stejně jako když vsadíš na (tučně) výhra-remis-prohra Španělsko - Anglie 1/4fin. MS a Španělsko vyhraje v prodloužení, nevyhrál jsi ani grešli. Taková pravidla jsou. Počítá se základní doba - v pravidlech sázkovky.

I tady je samostatný vítěz a v pravodlech je, jak se postupuje, když je dělení 1.místa. Ať to pořadatelé nazvou jak chcou.  Všech 6 vyhrálo, 1.-6.místo. Carlsen (v kursu 1,6) dělil první i poslední místo a ty by jsi chtěl alespoň vrátit vklad. Chtěl, ale zasloužíš si 1,6/6.

Matematicky sázkovka dělí počtem "vítězů" a to je správně. 

29.08.2018 21:25 | MaX

pawel: to si nejsem jist. Slyšel jsem rozhovor s pořadatelem. Ten vysvětloval, že v podmínkách turnaje je uvedeno, že v případě, že dělí první místo více jak dva hráči, je za souhlasu oněch hráčů (stačí většina) udělit stejná první místa a o ceny se podělit. Pořadatel využil možnost, se kterou se hold nepočítalo.

29.08.2018 21:23 | Vojta

@pavel: Ta ekvilibristika se mi zdá pochybná, ale vždy záleží na tom, jak to má sázkovka ošetřené. Pokud nemá, hraničí cokoliv, co alespoň nevrací sázku, s podvodem. Matematika sice (řekněme) pocity nezná, ale sázkovka je na pocitech sázejících založena.

Logické by bylo, jak už bylo napsáno, vyplatit třetinu z čisté výhry. Už jenom z toho důvodu, že pokud vsadím ve správném poměru na všechny hráče, měl bych dostat zpátky vklad (mínus provizi bookmakera). 

29.08.2018 21:19 | Bucefalos

Problém je spíš etický než matematicky. Vsadil jsem dejme tomu na Magnuse. Že bude první.. a on první opravdu byl. Jsou prostě na prvním místě 3 hráči. Není to dělení. První místo mají všichni tři.

29.08.2018 20:09 | pawel

Matematik přes sázky by Vám to vysvětlil odborněji.

Zjednodušeně:

Kurz na první místo je na samostatné.

Nemůže fungovat, že za první 1,8 a když dělí, tak třeba 1,3. To si vsaďte, že bude nejhůř třetí, ale pak nemáte 1,8, když sám vyhraje. Ale zase máte své, když bude až třetí.

"Aby nebyl v mínusu" - to je pocit, pocit matematika nezná. 

Bude-li kurz 5 na první místo, pak v mínusu nebude (dělení 1.-3.) 5/3. Bude-li kurz 1,2, bude při dělení 3 hráčů ve velkém mínusu 1,2/3. Přímá úměra, žádné pokřivení kursů, aby pocitově Pepíček nebyl v mínusu.

Názorněji: Carlsen bude mít kurz 1,6 na 1.místo mezi šesti hráči. 5kolový turnaj skončí všichni na 50%. Z tisícovky vám vrátí pod tři stovky. Myslíte, že si zasloužíte tisícovku? Nebo více? Ne!

 Na šachy a golf je možné sázet jako na jiné sporty. Když váš favorit nevyhraje, ale dělí, i vaše výhra se dělí počtem "vítězů". To prostě sedí. A jestli se tím dostanete do mínusu nebo ne, je odvozeno od původního kurzu a počtu vítězů. Matematice to je jedno, ta přesně spočítá, kolik jste "vyhrál"sad

29.08.2018 18:58 | Pavel Capek

Tak vida, pawelovi se to zdá OK. cool

Já jsem jen chtěl upozornit na to, že za těchto podmínek sázet turnaje jako šachy nebo golf je nesmysl.

Podle mě je fair kurz 1 - to znamená, že sázka je vrácena.

A ještě poctivější varianta je :od kurzu 1,8 odečíst 1, pak to dělit 3 a k výsledku zase 1 přičíst, aby se sázející nedostal do mínusu.

On totiž  Caruana ten turnaj opravdu vyhrál, nebo ne ???

 

29.08.2018 18:49 | pawel

Kharty - ano. A opravuji 450 na 360, v mínusu jsem 640, je-li 1.-5. 

29.08.2018 18:45 | Kharty

@pawel: Ano, že to vydělili třema jsem si zvládnul spočítat taktéž. Nespekuloval jsem o tom, jestli je to dobře, nebo špatně (a svůj názor na to tady ani ventilovat nebudu), prostě mě to pobavilo a když jsem si tu otázku pokládal, tak mě nenapadlo, že to vyřeší takhle wink

29.08.2018 18:15 | pawel

Zjednodušeně. Omezím tip na jeden. Vsadil jsem na Caruanu 1.000 Kč, že vyhraji 1.800 Kč (bude-li 1.), budu v plusu 800Kč. On byl 1.-3., zpět jsem dostal 600 Kč, jsem mínus 400 Kč.

To by každý dokázal: "Dejte mi alespoň tu tisícovku" (snižte na kurs 1). Ne! Vyhrál jsi třetinu dortu. Kdyby byl 1.-5., tak by jsi chtěl také tisícovku? Ne! Matematicky Ti vychází na 450 Kč.

PS: Kharty, asi to maj tak správně matematicky ošetřené, když pravidla dělení umožňují, tak to okopírovali.

29.08.2018 18:08 | pawel

Já bych to tak vůči sázkovkám černě neviděl.

První chybu udělali pořadatelé, změnili kritéria, může být bráno jako podraz na sázkovku a sázkaři si mohou myslet, že i podraz na ně. To se nesmí stát.

Zajímavé, pokud je umožněno předem dělení 1.místa. Píše Pavel Čapek, třeba golf. Nebo šachy ve třeba Wijku.

Čistě matematicky, s tím musí počítat sázkaři, že jejich kůň, dělí-li 1.-3. místo, nevyhráli. Není první, jak si sázkař myslel, mohl také přijít o všechno. Podělení kursu třem se mi jeví jako matematicky správné. 

Stejně tady Caruana. Měl by v TB cirka 1/3 šance na vítězství. Zdeněk Ondráček by ve 2 případech  přišel o 3.000 Kč vsazených s nulou výhry. V jednom ze tří by bral necelých 9 tisíc proti 3 vsazeným. Teď dostal 2.900. 

 Mně to matematicky (v součtu s dalšími výsledky tiketu) sedí. 

29.08.2018 16:15 | Pavel Capek

Já pro to mám jediné slovo - špinavost ! ( blijící smajlík zde bohužel není ).

Pokud by měli alespoň trochu cti a smyslu pro fair play, dali by kurz 1.

29.08.2018 16:09 | Kharty

@Pavel Capek: laughlaughlaugh Já jsem si říkal "tak schválně, jak to asi tipáč vyřeší". Tohle mě teda nenapadlo laugh

29.08.2018 16:03 | Pavel Capek

Protože šachisté jsou hraví a možná jsou mezi nimi i sázkaři, rád bych upozornil na zajímavou věc. Nesázejte na celkové umístění šachových turnajů ( to stejné platí i pro golf )!!

Vyhrajete méně než jste vsadili i když vám to vyjde...

https://www.tipsport.cz/tiket?idu=-76484929237&idb=-1&hash=72e7bb28&t=dGlrZXQgMi45MyB6YSAzIDAwMEvEjSBPSw%3D%3D%0A&affid=HUUw7WNUaIzcSORDS05hhw%3D%3D&popup=1

29.08.2018 13:43 | pawel

v tabulce článku je znározněno jiné kriterium, propozice jsem nehledal

29.08.2018 13:36 | Kharty

@pawel: Jakto, že nemají? Navzájem spolu jen remizovali, nikdo s nikým neprohrál, všichni 2x zvítězili, všechny jejich výhry byly s bílými figurami. Pak už rozhodoval jen ten los, který zrušili.

29.08.2018 12:35 | pawel

Jak by se ve fotbale po 0:0 dohodli, že nebudou hrát prodloužení a penalty, ale ten pohár vyhrají oba.

Pomocné hodnocení nemají všichni tři stejné.