Mistrovství světa do 12.let - hodnocení a velký úspěch pro Slovensko

27.10.2023 06:36 | Turnaje

Slovensko získalo díky skvělému třetímu místu Tomáše Andréa bronzovou medaili na mistrovství světa do osmi let. Gratulace!! Nejlepšími z české výpravy skončil na 7. místě Nikita a na 15.místě Anežka. Přidám pořadí a pohled na náš mládežnický šach.

H 8


Poř.JménoRtgFED11.RdBody
1Shogdzhiev Roman1846FID11b111
2Gafurov Aidan1373FID4w19
3Andre Tomas1660SVK12b18
4Karunasena A P Chenitha Sihas Dinsara1390SRI2b08
5Kola Venkat Karthikeya Reddy1498CAN10w18
6Bat-Amgalan Batsaikhan1521MGL13b18
7Qian Qipeng0CHN21w17,5
8Karaboga Neset Eren1244TUR20b17,5
9Nazarbek Alikhan1266KAZ28b17,5
10Kaminskii Daniil1426FID5b07

H 10 

Poř.JménoRtgFED10.Rd11.RdBody
1Kuandykuly Danis1870KAZ2w14b½9
2Guo Ethan2015USA1b05w18,5
3Banerjee Supratit1939SCO5b010w18,5
4Kleimenov Nikolay2075FID9b11w½8,5
5Bulgak Damir1596FID3w12b08
6Kleschevnikov Arseny1770FID15b½18w18
7Filindash Nikita1927CZE16w122b18
8Hallmundarson Birkir1532ISL42b115w18
9Stepanyan Davit1585ARM4w014b½7,5
10Tarasenko Nazar1873GER26b13b07,5

H 12

Poř.JménoRtgFEDBody
1Dau Khuong Duy2277VIE9,5
2Nguyen Nam Kiet1913VIE8,5
3Ahmad Khagan2304AZE8
4Mendes Aaron Reeve2290CAN8
5Alizada Pasham1985AZE8
6Golis Wiktor1999POL8
7Yurasov Matfey2220FID7,5
8Kocharyan Vache1994ARM7,5
9Harutyunyan Arman G.1704ARM7,5
10Minkhajdarov Ruslan1905FID7

D8

Poř.JménoRtgFEDBody
1Sivanandan Bodhana1840ENG11
2Yi Ruiyu0CHN9
3Tran Hoang Bao An1464VIE8
4Khusnitdinova Husnorakhon1112UZB8
5Ahmadli Mehriban1206AZE7,5
6Nguyen Thi Phuong Anh1498VIE7,5
7Saltkhutsishvili Sara1041GEO7,5
8Agarwal Amaya1412ENG7
9Gao Ruoya0CHN7
10Vitsiuk Aleksandra0FID7

D10

Poř.JménoRtgFEDBody PH 1 
1Xue Tianhao1514CHN10,50
2Guzman Garcia Mia Fernanda1753MEX9,50
3Zavivaeva Kristina1350FID8,50
4Kaminska Zuzanna1441POL80
5Sholpanbek Zhansaya1375KAZ7,50
6Zhumambayeva Aliya1304KAZ7,50
7Bakhshizada Asnad1423AZE7,50
8Enkhzaya Zagas-Erdene0MGL7,50
9Gaer Sofiya Ig1260FID7,50
10Berikkyzy Alanna1410KAZ70

D12

Poř.JménoRtgFEDBody
1Gunawardhana Devindya Oshini1700SRI9,5
2Preobrazhenskaya Diana2093FID9,5
3Altynbek Aiaru1628KAZ8
4Le Thai Hoang Anh1507VIE8
5Popenkova Varvara1542FID8
6Kholyavko Mariya1578KAZ7,5
7Bubnova Uliana1746FID7,5
8Bashirli Saadat1623AZE7,5
9Aydogan Arya1383TUR7
10Ashotia Barbare1572GEO7
11Valiyeva Asnad1512AZE7
12Margad Munkhpurev1669MGL7
13Buyankhishig Batpelden1822MGL7
14Zarkym Ailin1549KAZ7
15Nova Anezka1413CZE7

Výsledky CZE/SVK

CZE

St.č.JménoRtgFEDBodyPoř.Skupina
56Strihavka Petr1034CZE4,569U8
5Filindash Nikita1927CZE87U10
21Mik Tomas1944CZE637U12
14Tykalova Barbora1174CZE5,534U8-G
57Tykalova Eva0CZE455U8-G
37Martikanova Amalie1199CZE4,550U10-G
33Nova Anezka1413CZE715U12-G

SVK


St.č.JménoRtgFEDBodyPoř.Skupina
3Andre Tomas1660SVK83U8
32Srnak Martin1311SVK4,568U8
70Kopecny Adam0SVK4,566U8
35Kopecny Filip1522SVK6,525U10
53Kovacik Oliver1392SVK497U10
61Kovacikova Simona0SVK3,566U10-G
47Gondekova Emma1253SVK464U12-G


Hodnocení -  je sklenice poloplná, nebo poloprázdná? 

Z pohledu českého šachového fanouška a s vědomím, že jsme poslali na toto mistrovství jedny z nejlepších hráčů v mládežnických kategoriích, pak výsledkově se určitě nedá hodnotit toto mistrovství jako jedno z nejlepších mistrovství světa mládeže v naší historii. Jedno místo v TOP 10 je krásný výsledek, ve kterém je český šach tak nějak  nevinně a spíš je to shoda okolností, než systematická práce s mládeží. Určitě příjemným překvapením byla Anežka Nová, která byla nasazená jako 33. hráčka a skončila na 15.místě! 

Přesto jak objektivně hodnotit děti, chcete-li mládež? Můžeme si říct, že ochutnali šachy, které doma nezkusí. Můžeme si říct, že podobné turnaje jsou snad tím nejlepším, pro jejich další šachový růst. A můžeme jim poděkovat za to, jak za náš český šach bojovali a jak moc se snažili. 

Přesto pohledem na sklenici , bych mohl říct, že není poloplná, ale je poloprázdná. Tady spíš budu psát k trenérům a tím i sám sobě. Buďme upřímní. S tím jak se dnes u nás trénuje mládež, díru do světa neuděláme. Dlouhodobě výsledky české mládeže nejsou tím, čím by mohli  být v porovnání kolik peněz se do mládeže ročně investuje . 

Samozřejmě nejde jen o peníze. Věřím tomu, že někde děláme chybu. Děti hrají tak, jak je jejich trenéři připraví a co je v tomto věku naučí. Možná nám tady neschází jen generace mladých světových hráčů, jakou ve své době byla generace Jansů, Hortů, Hráčků, Babulů, Navarů...ale možná nám schází i generace skvělých trenérů.  

Omlouváme výsledky podhodnoceným elem. Omlouváme případné menší, či větší neúspěchy vším možným, ale nikde jsme neslyšel upřímnou odpověď na otázku, co s tím? Proč umí na Slovensku získat třetí místo? Proč ostatní země, jsou na tom lépe, než my? Co dělají jinak? 

Hodně jsem o tom přemýšlel. Určitě nám chybí kontakt se světem. Kolik mladých hráčů jezdí po Evropě/Světě na turnaje? Kolik dospělých hráčů z naší špičky jezdí na světové turnaje? Kolik zahraničních trenérů, kteří mají prokazatelné úspěchy nám pomáhají s mládeži? 

Přesně takový turnaj nám ukázal, co děláme jinak a hůř. Děti za to nemůžou, oni hrají jak nejlépe umí. Odpovědnost je na nás všech, kteří českou šachovou mládež trénují. Jestli pomůže výměna trenérů? Jestli by pomohly granty na zahraniční mládežnické turnaje? Jestli by pomohlo soustředění se světovým trenérem?

Možná pomůže upřímnost sami k sobě. Když si přiznáme, že jde všechno dělat lépe a jinak a budeme se učit od těch, kteří mají úspěchy. Pak možná něco změníme. Nejhorší co se může stát je hodnocení, které všem poděkuje a řekne, jak jsme byli skvělí. 

Protože děti byly skvělé. My všichni, kteří pracujeme s mládeží  a samozřejmě i já, jsme udělali spoustu chyb. Když budu psát o mě, samozřejmě změním tréninky s Tomášem tak, aby tato lekce, kterou získal byla nakonec to nejlepší, co ho mohlo potkat. Jsem si naprosto jistý, že musíme spoustu věcí změnit a jestli pomůže i změna na pozici trenéra, věřte mi, jsem na ní připraven. Protože jenom já nesu odpovědnost za výsledek, který byl vším, jen né skvělým. 

K zamyšlení je i tato věta. Aktuálně procházím školením na trenéra druhé třídy. Tedy druhé nejvyšší třídy u nás a zatím můžu říct, že jestli jsem od tohoto školení něco čekal, pak to průběžné zklamání je o to větší. Jednou bych o tom mohl napsat článek, jak jsem se chtěl zdokonalit ve znalostech a dovednostech trenéra a přitom snad jde jen o to , získat dvojku trenéra a odsedět si pár hodin na přednáškách...O kvalitě těchto přednášek, kdo ty přednášky dělá  a jak ty přednášky vypadají a čím mě obohatily se radši v tomto článku a před dokončením kurzu veřejně snad ani nemůžu bavit.

Ale tady, to někde začíná.....

PK 

38x 4323x Petr Koutný
Fotogalerie
Komentáře (38) Aktualizovat Zobrazit pouze mnou komentované
capjar

Správná otázka, jak to dělají jinde.  

+1 /-0 | 27.10.2023 09:32

sisma

Stačí se podívat na výsledky, nechat si zobrazit hráče konkrétních zemí. Porovnávat se s Asií nemá smysl, je pochopitelné, že třeba Indie musí díky počtu obyvatel a vyššímu IQ Asiatů mít nutně nesrovnatelně více talentů. Navíc hodně motivovaných něčeho dosáhnout. No a pokud se podíváme na evropské země, pak nikdo výrazně lepší tam nebude. Přitom třeba u Němců se moc dětí s typicky německým jménem ani nenajde, podobně Angličané jsou velká směska. Je tu zmínka o Ukrajině, asi to už není jako dříve, ale lidí, co tam umí solidně hrát šachy bude stále nesrovnatelně více než u nás. Jejich děti pak ...

+0 /-0 | 28.10.2023 23:38

lubomir1959

Možná by stačilo, kdyby se vedení našeho šachového svazu věnovalo tomu, čemu se věnovat má a nevyhledávalo zbytečné a ničemu a nikomu neprospívající konflikty s RP šachy a některými našimi předními šachisty a zaměřovalo se na to, jak být co nejvíce užitečné pro rozvoj šachu a podporu mladých šachistů v naší zemi. Pokud totiž nebudeme schopni vychovat mladé velmistry, brzy i současná reprezentace zapláče nad výdělkem a s ní i všichni šachisté u nás...

+3 /-2 | 27.10.2023 09:58

pravda_vitezi

Spoustu těch konfliků vyvolalo RP Šachy ne svaz. Ne všechno dělají dobře, ale buďte trochu objektivní.

+3 /-2 | 27.10.2023 10:25

Toms2011
Dobrý den všem diskutujícím. Jelikož jsem souhlasil, aby Petr Koutný nechal nahlédnout pod pokličku v případě MS v Egyptě, tak přidám zkráceně můj pohled. Na MS jsme odjížděli s ambicemi být do první 30. Petr měl možná ambice větší, ale já jsem realista. Bylo mi jasné, že z každé země tam pojedou ti nejlepší s nejlepšími trenéry. Při příletu do Egypta byl Tomáš 28. nasazený a během jednoho dne ubylo dalších 7 hráčů před ním. Hned mi bylo jasné, že při takto vysokém nasazení to bude Elo výprask. Bylo důležité vyhrát 1. partii, ale bohužel Tomáš má již tradičně začátky špatné a celý začátek se trochu zvrtnul. Když se konečně mohl dostat mezi 30 něj hráčů, tak ho nejprve sestřelil 16. Mongol a poté Číňan. Oba chlapce, kteří byli o 2 hlavy větší než náš Tomáš bych z hlediska vývoje dal spíše do 16. Bohužel našeho Tomáš spíše do 10. Samozřejmě je to o hlavě, ale myslím si, že tento aspekt hraje také určitou roli. Další problém vidím ve spánkovém deficitu, protože hotel naprosto neodpovídal evropským hlukovým standardům. Každý den do 23:15 hlasitá muzika, že se nedalo usnout. Když se v sousedních pokojích s pravidelností hádají do 01:30 ráno nevychovaní Rusáci a z druhého pokoje celou noc chrchlá nějaký tuberák v posledním stádiu, tak se nedá hovořit o odpočinku. Jen dodám, že se nejednalo o hosty, kteří hráli MS. Nechápu proč nebyl hotel pouze pro šachisty. Z prvního pokoje jsme se stěhovali po 2 dnech, když tam mlátil větrák od klimatizace asi jako fukar na seno, co měl můj strýc před 30 lety. Bohužel se ukázalo, že to bylo z bláta do louže. Osobně největší problém vidím v tom, že na 8 z 11 hráčů jsme prakticky nenašli žádnou partii a o nás věděl soupeř naprosto všechno. Tomáš říkal, že mu přišlo, že v některých partiích hrál spíše s PC než se soupeřem. V Egyptě si na jednotlivé problémy rychle zvyknete, protože každý den přibývají další a jim to připadá naprosto normální a přirozené. Myslím si, že pořádat MS v Egyptě nebyl dobrý nápad, ale zrovna tak si myslím, že FIDE to nikdy nepřizná. Konečné 37. místo je sice za očekáváním, ale vzhledem k podmínkám to mohlo dopadnout daleko hůř. Naštěstí Tomáš v závěru zabral a odvrátil debakl, když ve dvou remízových koncovkách vydřel výhry. Kdo na kolik hrál se ukáže, až za nějaký čas. Ztracené Elo neřeším, pokud má výkonnost, ta ho získá v ČR rychle zpět. Je rozdíl, když musíte nebo můžete vyhrát v případě soupeře, který má o 400 Elo méně. Dětské turnaje a turnaje dospělých? Na MS jsem neviděl rozdíl mezi MS a 2. ligou u nás na nižším prkně. Petr to řekl pěkně a měl asi i pravdu. Myslíš si, že Čína, kde je přes miliardu lidí pošle na MS nějakého saláta. Závěrem bych chtěl říci, že to byla zkušenost, která může Tomáše posunout dál. Trenéra Petra Koutného neměníme a pokud nevymění on nás, tak budeme nadále pokračovat ve spolupráci a pokusíme se z Tomáše udělat lepšího hráče.
+1 /-0 | 28.10.2023 17:38

Pavel Ch

Pane Míku, moc hezky popsáno. Psal jsem včera o solidním výsledku 6/11. Zkušenosti šachové i ze země, kde mnohé není jak na našich turnajích, šachově i podmínky k pobytu. Vše se bude hodit. Vrcholoví sportovci to nemají vždy, jak by si přáli. Třeba TOP tenistka, že musí za 24 hodin nastoupit v úplně jiném časovém pásmu. Na hlučnost v hotelu, prý záměr hostitelů, si nejednou stěžovali třeba i naši kopálisti či jiní sportovci. Někdy výmluvy, někdy realita. Já bych ze všech článků jen vymazal dětské ela. To už jsem opakovaně psal (alespoň ty pod 2000). Prostě Tomík čelil Číňanu, kterého multimiliardová země vyslala. Dobře jste to napsal. Nějaké číslo 1620? To je přeci bitva na Bílé hoře smiley  Ať se dál daří.

+0 /-0 | 28.10.2023 18:11

Toms2011
Dobrý den pane Chrz, děkuji za reakci na můj komentář. Čas ukáže zda to celé k něčemu bylo. Souhlasím, že Elo je pouze číslo, které by se mělo řešit od 2000 nahoru. Věřím, že i hráči z Asie by pak měli nějaké partie. Nebo druhá možnost, kterou zmínil trenér p. Nováček, začít je více sledovat a ukládat jejich partie.
+0 /-0 | 28.10.2023 18:47

Toms2011
Samozřejmě, že Egypt měl i pěkné stránky. Nádherné moře plné ryb jak někde v akváriu. Poměrně kvalitní stravování v místním hotelu s velkým výběrem. Z organizátorů bych chtěl pochválit Egypťana, který měl za úkol dopravu mezi hotely a hrací místností. Egypťany za to, že se nikomu nic neztratilo
+1 /-0 | 28.10.2023 17:50

Toms2011
Autor tohoto komentáře si sám smazal tento komentář.
+0 /-0 | 28.10.2023 15:35

paulz

Celý systém práce s mládeží je u nás založený na získání co největšího počtu mládeže.  Spousta turnajů pro mládež, jenomže ta kvalita je hodně špatná. Takže i ti co by měli určitý potenciál, hraním nesmyslných turnajů, kde samozřejmě jsou vpředu a nic je nenutí se snažit o nějaké zlepšování se prakticky nelepší. Proto kdo má nadějné dítě měl by maximálně omezit žákovské turnaje kromě nějakých postupových a snažit aby dítě hrálo turnaje co mu něco dají. A to jsou turnaje dospělých, soutěže družstev. Je známá věc, pokud dítě nezačne hrát soutěže družstev dospělých, tak po dosažení určitého věku stejně šachy zabalí úplně.

Ono podobné by taky mělo platit pro oddíl, jenže samozřejmě oddíl a taky trenér potřebují nějaké úspěchy. Což je samozřejmě v přímém rozporu s tím aby se nadané děti v podstatě slabým dětským turnajům vyhýbali....A pak je radši pošlou v sobotu na nesmyslný turnaj dětí než v neděli na družstva dospělých. A pak můžou psát, zase naši svěrenci vyhráli velkou cenu, jen se všichni podívejte co děláme pro mládež. 

 

+4 /-0 | 27.10.2023 13:20

lykan

U těchto článků se vždycky rád zasměju organizaci mládežnického šachu.smiley Zajíci se sčítají až po honu, a to v šachu je až v dospělém věku. V té době většina těch dětských a mládežnických hvězdiček už šachy ani nehraje. Zdejší expert na motivaci žáků Pavel Chrz by nám vysvětlil, jak na to.smiley

+0 /-0 | 27.10.2023 13:41

paulz

Tak úspěšnost šachových klubů v práci s mládeží by se měla samozřejmě hodnotit až podle toho kolik se dětí zařadí do dospělých šachistů, ne podle toho kolik oddíl zaregistruje a za pár let když to děti zabalí pak převede do neaktívních aby ještě aspoň pár let na ně bral svaz dotace...

+2 /-1 | 27.10.2023 13:50

capjar

Pardon, omylem mínus. Mělo být plus, souhlasím s názorem. 

+0 /-0 | 28.10.2023 12:37

Pavel Ch

Blahopřeji k bronzu Tomášovi yesze Slovenska, za krásné umístění Nikitovi, Anežce.czech flag

 Petře Tobě a Tomíkovi takéyes, plus jedna je silidní výsledek.

 Už jsem 2x psal, na elo soupeřů nehleďme.

 Petře, to nejsou výmluvy, že mají z jiných končin světa jiná ela.

 

Kdyby tomu, jak často píšeš, bylo, zněl by přece enlightened Tvůj titulek jinak.  

 

"Všichni zklamali, hráli pod své možnosti, i ten Tomáš Andre poztrácel 22 elobodů".  

To je hloupost, že.

+0 /-0 | 28.10.2023 00:04

ciki333

Okénko pro pamětníky:

https://www.nss.cz/ostatni/podpora/benedikt-hofirek

Před 12 lety považovala šachová komunita Hofírka za zázračné dítě, prý druhý Navara. Fotr mu dokonce založil transparentní účet, na který nadšenci a fanoušci mohli zasílat peníze, aby podpořili jeho růst...Dnes po Benediktovi neštěkne ani pes, viz:

https://ratings.fide.com/profile/351741/calculations

Nechci Petru Koutnému brát trenérské iluze a sny o tom, že vychová alespoň IM, ale...Ale příjde puberta a chlapec upřednostní jiné zájmy (děvčata, škola, první joint atd.). Skutečný talent má ve 13 letech minimálně titul FM a ELO 2300+. Šance, že se podaří vize naplnit, existuje. Jen ta pravděpodobnost je menší než 10%. 

+0 /-0 | 27.10.2023 21:40

lubomir1959

Pane ciki333, máte pravdu v tom, že jen málo talentů u svého sportu vydrží, znám to velmi dobře z fotbalu. Většinou se spíš prosadí ti, kteří příliš talentovaní nejsou, ale jsou ochotní a schopní na sobě tvrdě pracovat, ti talentovaní často hřeší na svůj talent a nakonec to stejně vzdají. Kdysi dávno jsem se zeptal Jana Kodeše a Jiřího Holíka, kolik % úspěchu činí talent. Oba se shodli na tom, že talent má 5% a 95% je každodenní dřina na kurtu nebo na zimním stadionu. No a pochopitelně podložená patřičnou životosprávou. Mnoho lidí závidí vrcholovým sportovcům jejich peníze, ale vědí taky, kolik je za úspěchem dřiny a jak málo stačí na to, aby ta dřina nakonec k úspěchu nestačila??? Uvědomují si, jak uzounká je někdy hranice mezi úspěchem a nezdarem??? Není nic snazšího, že se vysmívat sportovci, který neuspěl. Zpravidla posměch vychází od těch, kteří se sami zmohli jen hospodskou kritiku a v daném sportu jsou nulami. I zde bych našel několik zářných příkladů. Jmenovat je nebudu, každý si snadno domyslí, koho asi těmi pivními skauty a mudrci myslím!

+1 /-1 | 27.10.2023 22:00

ucastnikskoleni
Já na tohle skolení chodim taky. Na jednom Koutný byl jen online, koho se asi bál potkat osobně? Na druhém už nebyl vůbec :-)))))), možná se bál potkat na Strahove delegáty z konference, která tam byla ve stejný den? Ale tak tim se asi svým fanouškům nepochlubí. Jestli tenhle "trenér" bude mít nakonec stejnou třídu jako já, tak to teprve bude vizitka toho skoleni :-(.
+2 /-2 | 27.10.2023 09:20

Robert Cvek

PK určitě nemá strach z "pánů ze Strahova", s tím snad nemusíme polemizovat. "Trenér", jak píšete, dokázal dostat kluka na MS, a to po několika letech tréninku. Dobře si pamatuji, jak jsem před pár roky hrál s Tomášem, který toho uměl velmi málo. Ten progres je neuvěřitelný. Můžete sám napsat, jaké máte úspěchy se svěřenci.

+2 /-2 | 27.10.2023 17:22

BJ

Věcně - Mík jel na MS, protože odmítl jet Sochor, který MČR vyhrál

+1 /-0 | 27.10.2023 19:26

lykan

Jestli byl PK při trénování úspěšný se ukáže až v budoucnu. Trénování dětí je obecně neefektivní, protože děti prostě na šachy nemají hlavu. Kdyby trénink začal až později, naučily by se totéž za zlomek času. Začít s tréninkem brzy má smysl jen u těch, kteří reálně dojdou v šachu daleko a pozdější začátek by je v tom zbrzdil. Až čas ukáže, jestli Mík bude takovým hráčem. Jinak to byla ztráta času.

+0 /-0 | 27.10.2023 19:20

HumphreyvanWeiden
Petře, v prvé řadě Vám blahopřeji, 21. místo z 92 účastníků a v takové konkurenci, je rozhodně úspěch. Co se týče toho zaostávání, tak to zaostává celá Evropa, nejenom my. Určitě jste si všiml, kolik výborných dětí je z okruhu kolem bývalého Sovětského svazu. Spočítal jsem si to - pokud bereme prvních 10 míst z každé kategorie, tak tam mají v chlapcích 16 dětí a v dívkách dokonce 18 dětí ze 30. To je ohromná kvalita. Já to vidím i na svých trénincích. Když děti začínají, tak tam žádný rozdíl mezi našimi a ukrajinskými dětmi není. Ale pokud mi na trénink přijde dítě, které doma už několik let chodilo do kroužku, tak je to hodně poznat. Je to v kvalitě trenérů a tréninku, bez debat. Je to na trenérovi, jestli na magnetické tabuli odtahá nějakou klasickou partii nebo jestli pro děti vymyslí něco zajímavějšího a podnětnějšího.
+3 /-2 | 27.10.2023 14:42

Kamil Mihálik
Mik skončil na 37. mieste (21. bol nasadený). Podľa mňa nebolo to tragické no ani nie dobre. Odohral pár aj veľmi zaujímavých partií. Každý pozerá na rating, že s akými súpermi hral, ale je ťažké potvrdzovať úlohu favorita každý deň. Tomu sa treba učiť a je fajn, že išiel zahrať si až do Egypta. Súhlasím s tým, že detí je veľmi ťažké trénovať kvalitne. Mám na mysli tak, aby chodili radi na tréningy a nekončili s tréningom. V horšom prípade neskončili so šachom definitívne. Pred každým trénerom snímam klobúk dole... Vidím sám na sebe, že aké je ťažké trénovať sám každý deň. Osvedčilo sa mi dať si nejaké dlhodobejšie ciele na 100 dní a uvidí sa, že koľko sa stihne za ten čas... Väčšinou, keď mám to jasne napísané a odpočítavam tak stíham všetko, čo sa týka šachového tréningu...
+0 /-0 | 27.10.2023 14:56

lykan
+0 /-0 | 27.10.2023 13:41

dolezal
Nebýt Andreho, tak jsou Slováci daleko za námi. A ten jeho úspěch je dán tím, že trénuje sedmkrát týdně, protože ho trénuje otec. To pak musí být v osmičkách znát. Trenéři jsou, jen nejsou rodiče schopní si je pětkrát týdně platit. A ti, co trénují pětkrát týdně zdarma a přesto neuspějí, by se měli zamyslet, jak je možné, že jsou u nás na stejné úrovni, jako ti, co mají placeného trenéra jednou max dvakrát týdně.
+0 /-0 | 27.10.2023 10:28

Kamil Mihálik
Ukázalo sa skôr len to, že aké je dôležité hrávať tieto turnaje. Keby Andre hral tieto turnaje len raz do roka, tak úspešný by nebol pravdepodobne, lebo by zlyhal skôr ako uspel. Niekedy je potrebné ku úspechu spraviť dva kroky dozadu a potom ísť dopredu, aby sa naštartoval. Napr. minule ako dopadol Andre na nedavných majstrovstvách Európy? Ako nasadená jednotka nebolo na tých majstrovstvách Európy tiež bohviečo a odpísal veľmi veľa bodov, ale bola to zjavne užitočná lekcia. Tentokrát mu vyšlo na svete už to na medailu a je to tam ku čomu ostáva mu len gratulovať. O tom to je v šachu veľa hrať a poučiť sa z vlastných chýb, čo sa aj očividne stalo... Potom sa skúsenosti zúročia...
+0 /-3 | 27.10.2023 10:40

dolezal
Na tu kupu blábolu budu reagovat jen asi takhle... Pro šachový růst hráče je právě důležité tyto turnaje jako MS, ME (o MEU nemluvě) NEHRÁT VŮBEC a za zlomkový peníz hrát turnaje kvalitní.
+2 /-1 | 27.10.2023 10:51

Kamil Mihálik
Skôr ty dávaš hlúpsti, ale čo čakať. Každý potvrdí ti len to, že medzinárodná konfrontácia je vo všetkých športoch veľmi dôležitá. Ten kto hráva len doma, tak nebude až taký dobrý, lebo nevyskúša si iné štýly. Trebárs niekde robia to lepšie a práve to môže byť užitočná lekcia... Tiež treba sa ukázať aj v zahraničí. Napr. skoro žiaden výrazne silnejší šachista sa nebál nikdy zahraničnej konfrontácie. Na veľmajstrovský či medzinárodný titul musel splniť viacero podmienok. Napr. zo Slovákov Markoš hral tiež tieto turnaje v mladosti a bojoval občas o medaily tam do posledného kola, ale nešachovo sa zosypal a kam to dotiahol na Slovensku. Bol dlhé roky jednoznačná jednotka. IM Mazúr hrával tiež na týchto turnajoch aj s dobrými úspechmi pomohlo mu to tak, že uhral si aj neskôr IM... Šachu rozumejú títo borci určite lepšie ako ktokoľvek z nás... Prečo nie tieto turnaje?
+2 /-3 | 27.10.2023 11:07

patmat
"Určitě příjemným překvapením byla Anežka Nová, která byla nasazená jako 33. hráčka a skončila na 15.místě!"

V iných článkoch na túto tému sa vám snažili vysvetliť, že elo u detí na medzinárodných súťažiach je značne zavádzajúce a teda nemá veľmi zmysel písať o nejakom "nasadení".

Je to dobre vidno aj na poradí v jednotlivých kategóriách v tomto článku.

+4 /-4 | 27.10.2023 08:17

lykan

Ty vole, už drž radši hubu...

+2 /-4 | 27.10.2023 08:24

lubomir1959

Naprostý souhlas!

+1 /-4 | 27.10.2023 09:27

Karel Vymahač
S tim skolenim nelze nez souhlasit. Clovek ceka, ze se dozvi prakticke veci, jak vest treninky a misto toho posloucha prednasku o zenskem sachu plnou zarytych stereotypu a blbosti. To jen prohlubuje rozdily mezi muzskym a zenskym sachem.
+0 /-0 | 27.10.2023 08:51

BJ

Drobná rada, medaile-vzor růže 

+0 /-0 | 27.10.2023 07:18