První byl Ivančuk, kdo bude poslední?

24.03.2011 06:43 | Amber 2011

Poslední dvacátý díl seriálu, jehož autorem je šachový mecenáš Joop Van Oosterom, se blíží do finále. První vítězství si v roce 1992 připsal Vasilij Ivančuk, kdo se do historie zapíše jako poslední se rozhodne dnes. Kolo před k...

Hlavní přísun bodů má Magnus Carlsen z rapidu...

naproti tomu Levon Aronian vládne hře naslepo

Náskok jednoho bodu si Levon Aronian drží již pár dní a ani po předposledním kole se ho nevzdal. Svého soka z desátého kole Veselina Topalova přemohl hned na úvod v partii naslepo, v rapidu se pak oba hráči shodli na remíze. Stejný bodový zisk zaznamenal také nejvážnější Aronianův konkurent Magnus Carlsen. S Griščukem naslepo zapůlil, v rapidu byl ale králem. Poskočit výše díky více jak 50% zisku z desátého kola dokázali ještě Viši Anand, který si v rapidu s Gašimovem připsal plus bod a Boris Gelfand, který naopak uspěl naslepo s Girim.

Pravidla hry naslepo dodržuje Vasilij Ivančuk předpisově (zdroj: Fotogalerie oficiálních stránek)

Topalov (2775) - Aronian (2808)
Amber Chess 20th Blindfold Monaco (10.2), 2011

1.d4 Jf6 2.c4 e6 3.Jf3 d5 4.Jc3 Sb4 5.cxd5 exd5 6.Sg5 h6 7.Sh4 c5 8.e3 g5 9.Sg3 c4 10.Se2 Je4 11.Vc1 Da5 12.Je5 Jc6 13.0-0 Sxc3 14.bxc3 Jxc3 15.Vxc3 Dxc3 16.Sh5 0-0 17.Df3 Jd8 18.Df6 Dc2 19.Jg4 Sxg4 20.Se5 Dh7 21.Sxg4 Je6 Diagram č.1

Diagram č.1

Černý získal sice po úvodních jedenadvaceti tazích kvalitu, ale jeho figury nezaujímají příliš atraktivní místa. Topalovův útočný čich však zklamal. Tahem 22.f4?! chtěl patrně uvést do útoku ještě věž na f1, ale černý se stihne zkonsolidovat. Po správném 22. Sf5 s možným pokračováním 22...Dg7 23. De7 Vfe8 24. Dxb7 Df8 25. Dxd5 by držel opratě ve svých rukou. 22..Dg7 23.De7 Vae8 24.Dd7 Dh7 25.fxg5 f5 26.Dxh7+ Kxh7 27.Sxf5+ Vxf5 28.Vxf5 c3 29.gxh6 b5 30.Sd6 a5 31.Sa3 b4 32.Sc1 a4 33.Vf7+ Kxh6 34.Vb7 Jf4 35.exf4 Ve1+ 36.Kf2 Vxc1 37.Vxb4 Va1 38.Vb6+ Kg7 39.Vc6 Vxa2+ 40.Ke3 Vxg2 41.Vxc3 Vxh2 42.Vc6 a3 43.f5 Vh6 Diagram č.2

Diagram č.2

I kdyby Topalov na vzniklou věžovou koncovku viděl, nerozhodovalo by se mu nejlépe. Dobrovolné umístění věže pod pěšce rozhodně není správným řešením. 44.Vc1? Va6 45.Kd3 a2 46.Va1 Zde by s tím nepohnul už ani Rubinstein. 46...Kf6 47.Kc3 Kxf5 48.Kb2 Ke4 49.Ve1+ Kxd4 50.Ka1 Kc3 51.Vc1+ Kd2 52.Vc2+ Kd3 53.Vc3+ Ke4 54.Vh3 d4 55.Vh4+ Kd3 56.Vh3+ Kc4 57.Vc3+ Kd5 58.Vh3 Vb6 59.Kxa2 Kc4 60.Vh1 Kc3 0-1

Gelfand (2733) - Giri (2690)
Amber Chess 20th Blindfold Monaco (10.3), 2011

1.c4 Jf6 2.Jc3 e6 3.Jf3 d5 4.d4 dxc4 5.e4 Sb4 6.Sg5 c5 7.e5 cxd4 8.Jxd4 Da5 9.exf6 Sxc3+ 10.bxc3 Dxg5 11.fxg7 Dxg7 12.Dd2 0-0 13.Sxc4 Sd7 14.0-0 Jc6 15.Jf3 Vfd8 16.De3 Je7 17.Je5 Jg6 18.f4 Vac8 19.Sd3 Vxc3 20.Dd4 Jh4 21.Se4 Vc7 22.Dd6 Diagram č.3

Diagram č.3

Cestu 22...Vdc8 23. Jxd7 f5 24. Dxe6+ Kh8 25. Je5 fxe4 vedoucí k záchraně figury Giri nevypátral. Zvolil útočné 22...Vc2, po kterém mu však Gelfand ukázal, že se žádný mat bílému králi nekoná a černého čekají jen materiální ztráty. 23.De7 Vxg2+ 24.Kh1 1-0

Partie

Odkazy

Stránky turnaje
Výsledky
On-line přenos (14.30)
Poslední dvacátý díl seriálu, jehož autorem je šachový mecenáš Joop Van Oosterom, se blíží do finále. První vítězství si v roce 1992 připsal Vasilij Ivančuk, kdo se do historie zapíše jako poslední se rozhodne dnes. Kolo před koncem však napětí už poněkud opadlo a vše se točí již jen okolo otázky: Klopýtne Levon Aronian nebo si pověsí třetí vítěznou perlu na náhrdelník z Monte Carla? Na paty mu už delší dobu šlape Magnus Carlsen, ale stále ho v cestě za obhajobou loňského zlata brzdí handicap jednoho bodu. Na zisk bronzu je hned několik adeptů, nejblíže k němu mají Viši Anand a Vasilij Ivančuk (foto).
4x 1174x Petr Boleslav
Fotogalerie
Komentáře (4) Aktualizovat
24.03.2011 13:06 | Autor neznámý

Nedá mi to nezdůraznit, že série fotografií od Freda Lucase jsou opět skvostné. Co fotografie, to malý zázrak! On je věru Pan Mistr. Jeho fotografie jsou po technické stránce dokonalost sama a navíc v sobě mají děj, o každém tom kole živě vyprávějí, nálada, atmosféra, pocity se z těch obrázků dají přímo číst. Opravdu nádherná, živá práce!

24.03.2011 13:03 | Autor neznámý

správně. už to rozjeli!

24.03.2011 12:48 | Autor neznámý

POZOR - dnes už od 12:30 !!!

24.03.2011 11:49 | Autor neznámý

Pravon se prý vyjádřil v tom smyslu, že po dvou výhrách za sebou to loni pustil, aby už konečně vyhrál i někdo jiný než on, že už ho pořád vyhrávat nebaví, no a letos že se do toho zase obuje, takže odpověď na otázku z nadpisu článku je zřejmá. :-)