Testík a teorie v Střelcové hře

09.04.2021 06:43 | Trénink

Na velmistrovské úrovni dlouho nebylo toto zahájení používáno, ale v poslední době se občas objevuje jako překvapení (Péter Léko nebo John Nunn). Často přechází do jiných otevřených her, například do italské hry, vídeňské hry.

 Mám pro vás malý testík jednoho zapomenutého zahájení. Možná vás bude inspirovat se podívat na toto zahájení a třeba s ním zažijete několik pěkných vítězství. 


Zahájení lehčí už být nemůže. e4 a po e5 zahraje bílý tah Sc4. Z trenérského pohledu tento tah není lepší než přirozený tah Jf3, ale ve většině případů bílý hraje tímto střelcem na c4 a nebo b5. 

Tady začíná náš testík. Jednoduchá pozice, která vznikla po tazích e4 e5, Sc4 Sc5 (mimochodem, tento tah není dobrým tahem) a d4. První otázka, může vzít černý na d4 pěšce tahem exd4?


 a) proti pravidlům to není, ale když černý vezme exd4 ochutná čočkovou polévku a brzy dostane čočku.

 b) ano, může si vzít tohoto pěšce tahem exd4 a bude mít pěšce víc

Druhý diagram. Podobná pozice. Po tazích 1. e4 e5 2. Sx4 Jf6 3. d4 se ptám, jestli může vzít černý pěšce tahem Jxe4?


a) Proti pravidlům to taky není, ale když tohoto pěšce černý vezme, pak zažije velikonoční pomlázku ještě jednou. 

b) Samozřejmě může vzít tohoto pěšce. Pěšec je pěšec.

Po dvou lehkých diagramech mám dva trošku těžší. V tomto diagramu černý zahrál tah h6 a je na tahu bílý. Jaký je nejlepší tah bílého?


a) Sxh6 gxh6 Dg6 a bílý bude mít silný útok. Michail Tal by neváhal

b) Sxf6 Dxf6 Je4 a nejlepší je hrát tuto pozici bezpečně  a solidně. 

Poslední diagram. Černý chce zahrát tah g5. Co na to má bílý připravené?


a) Rozklepou se bílému ruky a zahraje Sg3

b) po tahu g5 vezme Jxg5. 



-
. kolo -

Neříkám, že toto zahájení je lepší než španělská hra. Netvrdím že toto zahájení je zajímavější než skotská obrana. Ale troufnu si říct, že toto zahájení je zajímavé. Je neobehrané a dost vašich soupeřů jej nemusí znát. 

Jeho výhoda je v tom, že není potřeba se učit dlouhé varianty. Je zajímavé i v tom, že kdykoliv popletete varianty, pak se nic neděje. Budete hrát jen normální pozici a lepší hráč vyhraje. Ale na druhé straně, když budete umět toto zahájení hrát, pak mi věřte, že překvapíte svého soupeře tímto možná neprávem zapomenutém zahájení.

A kdo ví, možná váš soupeř toto zahájení na vás příště zahraje. Samozřejmě jen v případě, že černými hrajete tah e5. 

Petr Koutný

4x 10566x Petr Koutný
Fotogalerie
Komentáře (4) Aktualizovat Zobrazit pouze mnou komentované
sarmatam
Nehraju 1. --- e5 takže nevím
+0 /-0 | 09.04.2021 14:03

xdavx x

Ja to resil pres Se7, d6 sice pasivni, ale nikdy jsem to neprohral. 

+0 /-0 | 09.04.2021 13:56

Honza Hučín

Jo, střelcovkou se dá překvapit. Rozumné je na gambit v textu nebrat 4.-Jxe4, ale přejít v klidu do Maxe Langa či skotského gambitu 4.-Jc6. Tvrdší povahy můžou zkusit 4.-Sc5 ;-)

+0 /-0 | 09.04.2021 13:42

xdavx x

https://www.youtube.com/watch?v=kweN7VLx-JE 

Tady je filmek jehoz obrazek je v popisku. Je to snad 15 roku stare, a porad stejne uzasne :D

+0 /-0 | 09.04.2021 13:31

Kalendárium

Víte o významné šachové
události na dnešní den?

Dejte vědět naší redakci
petr.boleslav@nss.cz