Sedmý den volna

29.04.2023 06:00 | Zahraniční zprávy

Máme poslední den volna, zápas o mistra světa se pomalu, ale jistě blíží do finále. Rozhodne se dneska nebo se bude prodlužovat?

29.4.2023 - od 11:00 živě s Petrem Koutným

případný Tibreak živě 30.4.2023 s Robertem Cvekem

To je asi otázka, kterou si klade nejeden šachista. Rozhodne se v sobotu, využije Ding Liren bílých figur nebo se bude prodlužovat? Samozřejmě nejpravděpodobnější výsledek je remíza. Na druhou stranu, tento zápas ukázal, že stát se může cokoliv a zápas může skončit již dneska. A co si myslí Ding Lren, ten  na tiskovce po 13. partii řekl: "Může to být výhoda (RC- že bude mít bílé figury v poslední partii), ale i nevýhodaVzpomínám si na zápas Topalov-Anand, kde měl Topalov v poslední partii bílé figury, ale zklamal. Mám odpočinkový den, abych zjistil, co hrát na poslední, nebo možná ne poslední partii."

Jenom malou poznámku k partii Topalov - Anand. Veselin šel na partii buď "vyhrát nebo prohrát", protože neměl moc šancí na rapid s Anandem. Proto hrál tu poslední partii bílými riskantně na výhru a nevyšlo to.

Ding Liren působí sebevědomě, co se týká případných rapidů, ale kdo ví, co si skutečně myslí. Můj tip je, že se Ding do toho opře a bude hrát poslední vážnou partii tvrdě na výhru.

Poslední partie mají svoje kouzlo a také napětí. 

Bílé figury v posledním kole

V roce 1985 musel poslední partii vyhrát Anatolij Karpov a nepovedlo se. O dva roky později byl ve stejné situaci Garry Kasparov. A tomu se to podařilo, a tak remízoval s Karpovem 12:12. Poslední kolo vyhrál Emanuel Lasker s Carlem Schlechterem. Ale tam asi musel černými hrající Schlechter vyhrát, protože hrál krajně riskantně a vedl o bod. Známá je partie Botvinnik x Bronstein, kde velký Michail Mosejevič vyhrál, ale to byla 23. partie. Vyhrát musel pak David Bronstein 24. parti, ale to mu to vůbec nevyšlo. Zápas skončil 12:12.

Černé figury v poslední kole


Poslední partii v zápasu Aljechin x Euwe, musel vyhrát velký Alexander Alexandrovič, ale měl černé. Byla to marná snaha a v prohrané pozici souhlasil s remízou. Mimochodem, myslím si, že Euwe mu před partií řekl, že bude souhlasit s remízou v každé pozici :-) Stejně nepříjemné to měl Viktor Korčnoj s Anatolijem Karpovem, v jejich zápase v roce 1974, kdo vyzve Bobbyho Fischera. Viktor Lvovič měl černé figury a moc toho neudělal, asi stál na prohru, když partie skončila remízou. Nezapomenutelné je poslední partie zápasu mezi Magnusem Carlsenem a Fabi Caruanou. Tehdy Magnus vzal remízu (černými) v (jasně) lepší pozici. Divil se tomu "celý" šachový svět, ale Magnus chtěl rapidy, kde jasně dominoval.

A jaké hrají šachy? Báječné. Když se podíváme na historii šachových bitev, tak tato svou bojovností a napínavostí patří k nejlepším. Co se týče chyb, tak ty byly vždycky. Stačí jen (například) zavzpomínat na legendární zápasy Karpov x Kasparov, kolik tam bylo různých hrubek. Ale kdo chce vidět hrát dva roboty? Šachy jsou lidskou hrou, emoce, časovky, brilantní tahy, ale také hrubé chyby, to je přesně to, co dělá skvělý zápas skvělým zápasem. Jsou to přesně ty chvíle, které dělají šachy výjimečnou podívanou.


Robert Cvek

- Zajímavý chaos je ohledně počtu tahů v 13. partii.  (PK) 

Indiaexprespíše, že 13. partie měla 39 tahů. 
Chess.com píše o 38 tazích. 
theweekinchess zase 40 tazích. 




Europechess má 39 tahů a twitter taky 39 tahů. Zatímco chess24 a lichess 40 tahů.

Lichess má 40 tahů...

Chess24  má 40 tahů... 

Robert má 39 tahů v tomto článku a v tomto rozboru: 

https://www.nss.cz/ms-v-sachu-13.-partie-6,5-6,5

Tak kolik tahů měla 13 partie? Kdy došlo ke třetímu opakování pozice?? Samozřejmě to má spojitost s naší soutěží, protože Tomáš napsal 40 tahů a poslední tah věží. Ale kolik to bylo nakonec tahů podle vás? Vyhrál Tomáš, nebo nevyhrál nikdo v naší tipovací soutěži ve 13. kole? Proč se internet nemůže shodnout na tom, kolik měla tato partie tahů? Byla remíza třetím opakováním tahů nebo zavoláním rozhodčích a musel se dohrát potom ještě jeden tah? Nebo byla provedena špatně reklamace opakování pozice? 


Foto z videa, kdy se oba dva hráči dohodli na remíze, ukazuje věž na e1!? 


Video - chess24, čas 3h 39m  - https://www.youtube.com/watch?v=KFDtMu55BYY


V tomto čase přichází rozhodčí a podepisují se partiáře. Rozhodčí dává krále doprostřed, na znamení remízy. Ale věž je stále na e1!? Když si přehrajete partii, trojí opakování je až s věží na e2?! Ale rozhodčí ukončili partii v okamžiku s věží na e1?! Do 40 tahu jde uznat remízu jen trojím opakováním tahů, ale věž je na e1 a tedy to je tah číslo 39?! Protože podle notace, je věž na e2 až ve 40. tahu? Rozhodčí jasně skončili partii v pozici, kdy je věž na e1!?

Minimálně je to zajímavost, která stojí za povšimnutí. 

12x 2855x Robert Cvek
Fotogalerie
Komentáře (12) Aktualizovat Zobrazit pouze mnou komentované
Pavel Ch

Re:

chess64geek  

to myslel dobře, ale aby pro jiné případy nedošlo ke zmatení, dovysvětlím:

 

chess64geek píše: "Hráč má právo reklamovat třikrát opakovanou pozici, pokud tah napíše do partiáře, ale nezahraje".

 

Je sice (také) pravda, ale jen v cca polovině případů a to, že tahem dosáhne 3x stejné pozice. Může se stál, že jí právě dosáhl soupeř, pak jsem na tahu a bez dalšího tahu jí prostě a jednoduše reklamuji. Nic nejsem povinen psát. Ba dokonce nemusí existovat další tah, který by 3x stejnou pozici ponechal, takových případů je i hodně.

-------------------------------

Níže jsem psal:

40. je správně. 40. tah je součástí "protokolu". Proto byl i dodatečně offiko zahrán.

 

Doplním, že pokud by zapsaný tah s reklamací byl chybnou reklamací, je-li možný, musí ho hráč zahrát. Tedy jako by ho už zahrál. Závazný, platný, pro reklamaci i při chybné reklamaci.

(Kdyby ho však zahrál, nemohl by reklamovat, na tahu soupeř., už jsme si řekli)

+1 /-0 | 29.04.2023 13:59

chess64geek

Samozřejmě.

+0 /-0 | 29.04.2023 14:36

Tomáš Klimecký
Můj názor je ten , že šlo o chybu rozhodčích i hráčů ..... a 40.Tah věží byl udělán " jen technicky" po partii až si to uvědomily aby to bylo dle pravidel.Takže by mělo platit mnou tipovaných 40.tahů ..... i když bylo na šachovnici zahráno tahů 39.
+1 /-0 | 29.04.2023 06:20

chess64geek

Nešlo o žádnou chybu. Na turnajích se to běžně dělá. Hráč má právo reklamovat třikrát opakovanou pozici, pokud tah napíše do partiáře, ale nezahraje. V tu chvíli byla třikrát opakovaná pozice reklamována, ale tak Re2 nebyl na šachovnici. Na to rozhodčí reklamaci přijali a partie skončila. Následně technický panel tah Re2 doplnil, protože byl součástí partie, akorát nebyl zahrán. Partie tedy skončila 40. tahem bílého.

+3 /-0 | 29.04.2023 09:19

Tomáš Klimecký
Takže co teď....40 nebo 39 fyzických....
+0 /-0 | 29.04.2023 09:48

Petr Koutný

Neví, nevím, nevím. Toto nebude lehký domácí úkol.

+0 /-0 | 29.04.2023 06:26

ThePot
Já bych si poznamenal, že Nepo hraje černými velmi pro soupeře nebezpečně. Je na tento zápas připraven co se zahájení týká výrazně lépe, a klidně muže, i přes psychologii, celé černými vyhrát a ukončit to :) Nemyslím si, že Ding je lepší v rapidu. Kdy ho hrával naposledy? Na MS v rapidu v roce 2021 byl Nepo druhý, vzpomeňte si jak rozsekal Dudu. Ding bude hrát d4 a na poziční převahu, Nepo překvapí, zbortí mu plány a budeme mít hru. Druhý scénář je skutečné suchý remíz a ruleta zítra.
+0 /-0 | 29.04.2023 08:23