Zajímavé okamžiky z Gibraltaru

29.01.2008 08:00 | Turnaje

Protože (alespoň podle příspěvků, které se vázaly jen k tématu opičího ráje) průběh samotného turnaje příliš velký ohlas nevyvolal, rozhodli jsme se dnes zařadit výběr zajímavých momentů z 6 odehraných kol. Snad se Vám ná

Protože (alespoň podle příspěvků, které se vázaly jen k tématu opičího ráje) průběh samotného turnaje příliš velký ohlas nevyvolal, rozhodli jsme se dnes zařadit výběr zajímavých momentů z 6 odehraných kol. Snad se Vám náš výběr bude líbit.


Kdo chce moc, nemá nic. Tak by se ve stručnosti dal charakterizovat průběh partie Karim
– Zhu Chen, ve které naturalizovaná Katařanka několikrát odmítla trojí opakování pozice, až se nakonec dostala do pozice na diagramu. Ta je i přes nestejnopolné střelce prohraná, protože černá musí bílého krále pustit do své pozice – ať už se to stane přes f5 (jako v partii) nebo po oběti pěšce přes d5 si černá může zvolit sama. Bez jakékoli možnosti protihry nakonec čekala na prohru do 107. tahu.

Partií přesahujících 100 tahů bylo zatím odehráno hned 6. I takovouto bojovnost může přinést pravidlo potlačující remízy. Nejdelší z nich měla složení Wang Hao (2665) – Leonid Kritz (2592):


Více už bílý pozici zesílit nemůže. Musí tak provést následující postup: 116.g5 hxg5 117.h6 gxh6 118.Kxf6, který umožňuje bílému dalších 50 tahů nebezpečně obléhat soupeřova krále. Partie nakonec dospěla do následujícího diagramu.


Nyní už je situace černého beznadějná. V partii se ještě stalo 131...Vh8 132.Sxg5+ Kh5 133.Sf6 Vh6 134.Vg7 1-0


Pozice černého vypadá podezřele, a tak se bílému nelze divit, že podnikl ve svých očích vítězný úder 31.Vxd6? Sxd6 32.Sc3+ Kg8 33.Jd4 a bílý si nejspíše spokojeně prohlížel svůj drtivý útok. Jeho propočet měl však hned několik slabin a v partii mu Bologan ukázal tu nejhezčí z nich. 33...Dxg2+ 34.Kxg2 Jf4+ a bílý se vzdal.


Skladiště černého na dámském křídle k podobnému úderu úplně vybízí – 21.Vxf6! a černý se vzdal, nebyl totiž nikterak zvědavý na ztrátu velkého materiálu po 21...gxf6 22.Dh5 Ve5 23.Dh6 f5 24.Jxd6


Pěkné kombinace vyskytují i na zadních stolech – černý vůbec nevěnoval pozornost přípravám bílého a je za to po zásluze potrestán. 11.Jxf7 Kxf7 12.Jg5+ Kg8 13.Dxe6+ a černý se vzdal, protože se nemůže vyhnout dušenému matu.


V pozici z diagramu musí černá zahrát nejspíše 22...Sxg2 a i nadále se bránit převaze bílého. Černá však celou partii po 22...fxe4 23.Jxe4 vzhledem k nekrytelné hrozbě Jg5+ rovnou zabalila. A čekáte na straně černých někoho ze zadních stolů? Už podruhé během tohoto turnaje v miniaturce prohrála belgická reprezentantka WGM Anna Zozulia (2344).

Stránky pořadatelů
15x 531x Martin Vaculík
Fotogalerie
Komentáře (15) Aktualizovat
30.01.2008 15:41 | Autor neznámý

ok diky, ja jsem tam pak nevidel sach z c8 po 4. ... Ke6

30.01.2008 15:02 | Autor neznámý

1...Ke7 2.Kf5 Sb8 3.d6 Sxd6 (3...Kxd6 4.Kf6) 4.Ke4 a 5.Kd5
Nebo je v tom zádrhel?

30.01.2008 12:22 | Autor neznámý

ok jsem tupejsi, ale jak se dostane bilej na d5? to mi neni jasny

29.01.2008 21:54 | Autor neznámý

Jojo.Ta strelcovka je vyhrana,protoze jak se dostanu na d5 a pak cernej zahraje f6,vratim se na f5,pokud f6 nezahraje pujdu c do damy(c8 je bily pole a mam belopolnyho strelce coz vyhovuje a cerny tomu bude jen prihlizet.Mejte se.Čao!

29.01.2008 21:48 | Autor neznámý

i frodovi to uz doslo,skladam zbrane

29.01.2008 21:13 | Autor neznámý

Na d5 se bílý král dostane - souhlasí všichni? A dál se dostane například k pěšci a5, ne? Jaká mrtvá remíza??? Netvrdím, že je to 100% výhra, ale nevidím metodu obrany.

29.01.2008 20:56 | Autor neznámý

hmm me to prijde taky jako plichta, na d5 se tak jednoduse nedostane z f5

29.01.2008 19:43 | Autor neznámý

teda vy umite perfektne mystifikovat,az ted jsem si uvedomil,ze moje puvodni idea(ze bily kral vubec nepronikne)je spravna...pozice je death draw

29.01.2008 16:54 | Autor neznámý

Beru zpet,je to prohrane. Po Kd5(pri krali na e7)e4.Po vzeti pescem na e4zahraji f6 odevzdam pesce na c5 a budu chodit strelcem po polich b8-e5,aby nekdy nebylo e5...presne na tento motiv bylo slozeno spousta studii.Prehledl jsem,ze pri brani kralem,coz je lepsi,protoze to nuti cerneho se vzdat dokonce nejen pesce c5 ale i f7...protoze si nemuze dovolit zahrat f6(bily kral by prosel pres pole f5 na kralovske kridlo).Bily dobere oba pesce postavi pesce na c6,krale na a6 a rozhodne prulom f4...

29.01.2008 16:44 | Autor neznámý

nemohu souhlasit,pozice je trivialni remiza

29.01.2008 15:19 | Autor neznámý

frod: Důkazem je samotná partie - tuto ideu použila černá a bílý přesto vyhrál - vlezl králem na f5, dal f3, ve vhodný moment obětoval d-pěšce, vlezl králem na d5 - poté padá buď e5 nebo c5 (vytempováním černého). Černá pustila e5, přesto má i nadále několik slabin (h6, c5, f7) bílý nemá žádnou. Nakonec rozhodl hák v podobě Sg6! Domnívám se, že když v klasické partii vznikne takováto pozice, tak bílí ji v 9 partiích z 10 vyhrají. Pro snazší dohledání - jde o partii 5. kola.

29.01.2008 15:06 | Autor neznámý

koncovka je remizova.Vyvratte mi,mou ideu postavit krale na e7 a tahat strelcem po diagonale b8-d6.Tupa remiza.

29.01.2008 10:58 | Autor neznámý

frod: Dobrá, "prohraná" je možná příliš silné slovo, ale "připrohraná" je určitě. Černý nemá žádnou hru, zato bílý má několik velice nebezpečných možností. V partii je takováto pozice za černé v podstatě neubranitelná. Koncovku z této partie vřele doporučuji k přehrání.

29.01.2008 10:41 | Autor neznámý

Vzdyt koncovka na 1.diagramu je remizova.

29.01.2008 09:45 | Autor neznámý

Dušenému matu z předposledního diagramu se vyhnu levou zadní - 13.... Kf8:-).