Magnus Carlsen oslavil 33 let

01.12.2023 06:00 | Zahraniční zprávy

Kristova léta oslavil nejsilnější hráč planety, Magnus Carlsen. V tomto článku se podíváme na Magnuse a čtenáři mohou "ochutnat" kvíz o MC.

Magnus je pětinásobným mistrem světa v klasickém šachu, čtyřnásobným mistrem světa v rapid šachu a šestinásobným mistrem světa v bleskovém šachu. Od 1.7.2011 je světovou jedničkou až do současnosti. Je držitelem rekordního ela 2884 (z roku 2014). Drží také nejdelší sérii neporazitelnosti v klasickém šachu.

Magnus je jeden z nejlepších hráčů šachové historie. Těžko se tento fenomenální Nor bude překonávat a uvidíme, jak dlouho bude ještě těšit svět šachu svými brilantními partiemi. Připravil jsem si pro čtenáře následující kvíz o Magnusovi aneb co víte/nevíte o MC

Kvíz o MC

1. Kdy se Magnus naučil hrát šachy

a) ve 3 letech
b) ve 4 letech
c) v 5 letech

2. Titul IM Magnus získal

a) v 11 letech
b) ve 12 letech
c) ve 13 letech 

3. Kdo pojmenoval Carlsena "šachovým Mozartem"

a) Garry Kasparov
b) Anatolij Karpov
c) Lubomír Kaválek

4. V roce 2007 hrál Magnus poprvé super turnaj Linares a byl poslední nasazený, kolikátý skončil?

a) poslední
b) osmý
c) druhý

5. Kdy Magnus překonal hranici 2800 ela

a) v 18 letech
b) v 19 letech
c) v 20 letech

6. V roce 2009 vyhrál Magnus super turnaj v Nanjingu, jaké měl perfo?

a) 2802
b) 2902
c) 3002

7. V roce 2009 nějakou dobu Magnus trénoval

a) s Vladimírem Kramnikem
b) s Viši Anandem
c) s Garry Kasparovem

8. V roce 2013 vyhrál Magnus Carlsen kandidástký turnaj v Londýně

a) suverénně o dva body
b) tak tak, lepší pomocné hodnocení před Kramnikem, který poslední partii prohrál
c) o bod, bylo rozhodnuto již před posledním kolem

9. V roce 2013 se stává MC mistrem světa, když poráží

a) Višiho Ananda
b) Vladimíra Kramnika
c) Bobbyho Fischera

10. V roce 2014 Magnus musí obhajovat znovu titul a poráží

a) Ruslana Ponomariova
b) Vladímra Kramnika
c) Viši Ananda


11. V roce 2015 hrál Magnus coby mistr světa turnaj doma v Norsku a jak dopadl

a) byl rád, že nebyl poslední
b) moc to nešlo a udělal 50%
c) drtivé vítězství, kdy dovolil soupeřům jen dvě remízy

12. V roce 2016 hrál zápas o MS

a) s Fabi Caruanou
b) s Nepem
c) Sergejem Karjakinem

13. V roce 2018 hrál zápas o MS

a) s Fabi Caruanou
b) s Nepem
c) Sergejem Karajinem

14. Poslední dva zápasy z kvízu o MS (2016 a 2018) vyhrál Magnus

a) s přehledem s náskokem 2 bodů
b) tak tak o bod
c) v prodloužení, v rapidu

15. V roce 2021 poráží v zápase o MS Magnus Nepa

a) 7,5:5,5
b) 7,5:4,5
c) 7,5:3,5

16. Kdo o Magnusovi prohlásil totoMagnus má neuvěřitelný vrozený smysl... Většina nápadů ho napadne naprosto přirozeně. Je také velmi flexibilní, zná všechny struktury a dokáže zahrát téměř jakoukoli pozici." Carlsena také přirovnal k Borisi Spasskému v nejlepších letech a prohlásil, že „Magnus dokáže doslova téměř všechno“.

a) Garry Kasparov
b) Vladimír Kramnik
c) Viši Anand

17. Magnus je fanouškem fotbalového klubu

a) Real Madrid
b) Barcelona
c) Baník Ostrava

Vyhodnocení testu:
1C 2B 3C 4C 5A 6C 7C 8B 9A 10C 11A 12C 13A 14C 15C 16C 17A

Robert Cvek
8x 2224x Robert Cvek
Fotogalerie
Komentáře (8) Aktualizovat Zobrazit pouze mnou komentované
Bossik
Carlsen získal titul IM ve 12 letech a ne ve 13, jak je ve vyhodnocení testu.
+2 /-0 | 02.12.2023 09:47

Robert Cvek

Ano máte pravdu "He was officially awarded the IM title on 20 August 2003" Děkuji, opravil jsem to.

+2 /-0 | 02.12.2023 09:51

honzales77

výsledek:11/17 super kvíz a příjemné osvěžení!Už jsem myslel,že na Magnuse zapomenou všichni věkem dříve narození...

Poslední věk,který stojí za to oslavit,pak už není co slavit,člověk jenom starší a léta přibývají!

+1 /-0 | 01.12.2023 14:48

Robert Cvek
Děkuji :-) Výsledek je super! Nebylo to lehký kvíz.
+1 /-0 | 02.12.2023 09:38

Magiland

jj, na té fotografii úplný Ježíš :-)

+0 /-0 | 01.12.2023 11:50

Robert Cvek
:-D
+0 /-0 | 02.12.2023 09:37

Remcik z Banika

Pěkný testík! 12 ze 17, myslel jsem, že jsem teda větší znalec, bída s nouzí, Remčíku :-)

+1 /-0 | 01.12.2023 19:02

Robert Cvek

Děkuji :-) To není špatné!

+1 /-0 | 02.12.2023 09:37