Fyzická kondice v šachu 3.díl
19.09.2023 06:00 | TréninkNadpis je fyzická kondice, ale dneska se budeme bavit o stravě. Nakolik je strava důležitá a jak ovlivňuje náš výkon.
Když s někým probírám kondici, tak v šachu platí dvojí kondice. Fyzická, o které se bavíme, ale pak tzv. šachová kondice. Rád bych úvodem napsal, že šachová kondice je (také) velmi důležitá. Je to schopnost vašeho mozku dlouhodobě a správně šachově pracovat. Může být někdo skvělý atlet, ale jeho šachový mozek se brzy "uvaří". Je samozřejmě dobré pracovat jak na fyzické kondici, tak na šachové kondici.
A co strava?
Rád bych začal jedním příběhem, který se mi stal v roce 1996 na jednom z nejpamátnějších přeborů juniorů. Hráli tehdy dorostenci a junioři dohromady. Měl jsem v té době 17 let. Výsledná tabulka je zde:
Bohužel lepší tabulku nejsem schopen udělat. Ale to je více méně jedno. Tehdy hrál skvěle Radek Kalod a vyhrál celý turnaj. Největší favorit Tomáš Oral byl až čtvrtý.
Na turnaji jsem sehrál jednu "památnou" partii. Byla to partie Robert Cvek x Radek Sluka v 8.kole. Partii jsem sehrál strašně a bílými jsem prohrál jako malé dítě. Jenomže otázka je proč? Dodnes si pamatuji jak jsem se přejedl před partií, kdy jsem si dal na oběd pořádnou porci kačeny. Celou partii se mi hrálo velmi těžko. Nejenom tímto "pokusem" jsem zjistil, že patřím mezi šachisty, co před partií nemají most jíst. Nicméně vždycky to byl problém, když byly ranní kola a na snídani pěkný švédský stůl.. .
Jste to, co jíte. To asi znáte. Podle mne to je nesmysl, nicméně to co jíte, vás ovlivňuje a hlavně při sportu. Dokonce i při takové činnosti, jakou jsou šachy. Musíme si uvědomit, že vážná partie trvá kolem 3-4 hodin. Je to dlouhá doba a klíčové je, jak se cítíte, jakou máte energii a jak jste na tom zdravotně. A právě pojem energie budeme nejenom dneska rozebírat ohledně stravy.
Můžete si udělat pokus. Opravdu se pořádně najezte nějaké tučnější věci. Ideálně ta kačena :-) a běžte dělat šachy. Stejně tak zkuste den nejíst a pak dělat šachy. Každý je jiný a někomu to může pomoci, ale obecně to bude problém, protože budete mít problém s koncentrací. V prvním případě vám bude těžko a budete mít problém nezívat a v druhém případě zase budete cítit nekomfortně, je možné, že vám bude škručet v břiše a budete mít opět problém s koncentrací. Navíc po delší době také s velkou pravděpodobností budete hodně unaveni.
Nicméně je to individuální. Pamatuji si, jak Petr Hába mi jednou říkal, že na partii chce být spíše hladový, možná to bylo "úplně" hladový. Zase Viktor Láznička si rád dopřál pořádnou porci.
S Viktorem se stala neuvěřitelná story, když jsme v roce 2011 hráli Evropský klubový pohár v lokalitě "Rogaška Slatina". V té době měl Viktor po operaci čelisti a měl nějaké speciální rovnátka, nebo něco, co mu nedovolilo normálně jíst. Musel si všechnu stravu mixovat a tu pak pít (nemohl normálně jíst). Určitě si dobře budou pamatovat ti, co tam byli, hlavně Porubský tým. Protože Viktor necítil čelist, tak často mu namixovaná kaše stékala po bradě dolů. Vypadlo to docela nechutně a nikdo s Viktorem nechtěl stolovat. Tedy kromě mne, protože mi to vůbec nevadilo. Stejně to bylo kouzelné, když jste viděli ty obličeje hostů nóbl restaurace (švédské stoly), jak koukali na toho malého blonďáka, který si do šejkru hází úplně všechno (jak dort pejska a kočičky) a pak to jde za klasického hluku mixovat. Naplněný šejkr pak Viktor rychle vypil a teklo mu to po bradě dolů. A takových šejkrů někdy vypil několik. Byly to kouzelné časy.
Viktor tehdy touto "stravou" přibral 10% své váhy během toho turnaje. Jenomže Viktor patřil mezi šachisty jako Bobby Fischer, kteří museli své tělo a svůj nervový systém pořádně vyživovat. Bobby byl schopen sníst velká kvanta jídla (J.Polgárová vzpomínala na Bobbyho, že tak hodně nikoho před tím neviděla jíst). Bobby pil u partie mléko (!) Do toho určitě i džus. Potřeboval svému systému neustále dodávat energii.
Než ukončím tento díl, tak otázka pro vás, jaký jste vlastně šachista z hlediska stravy? Potřebujete se pořádně najíst před partií nebo je lépe, když jdete hrát nalačno, nebo jste někde uprostřed?
Příště se podíváme konkrétněji co doporučuji jíst před partií, během partie a během turnaje.
Robert Cvek
A co strava?
Rád bych začal jedním příběhem, který se mi stal v roce 1996 na jednom z nejpamátnějších přeborů juniorů. Hráli tehdy dorostenci a junioři dohromady. Měl jsem v té době 17 let. Výsledná tabulka je zde:
CZE-ch U20 Usti nad Labem 1996
1 Kalod,Radek 2340 * ˝ 1 ˝ 1 ˝ 1 ˝ ˝ 1 6.5/9
2 Chytilek,Roman 2320 ˝ * ˝ 0 ˝ 1 ˝ 1 1 1 6.0/9
3 Sluka,Radek 2320 0 ˝ * 1 1 1 1 0 1 0 5.5/9 25.00
4 Oral,Tomas 2460 ˝ 1 0 * ˝ 0 1 1 ˝ 1 5.5/9 21.75
5 Cvek,Robert 2265 0 ˝ 0 ˝ * 1 ˝ 1 1 1 5.5/9 20.00
6 Vavra,Pavel 2350 ˝ 0 0 1 0 * ˝ 1 1 1 5.0/9
7 Suran,Jan 2300 0 ˝ 0 0 ˝ ˝ * 1 ˝ ˝ 3.5/9
8 Kacirek,Petr 2275 ˝ 0 1 0 0 0 0 * 1 ˝ 3.0/9
9 Jirovsky,Petr 2295 ˝ 0 0 ˝ 0 0 ˝ 0 * 1 2.5/9
10 Neuman,Petr 2215 0 0 1 0 0 0 ˝ ˝ 0 * 2.0/9
Average elo: 2314 <=> Category: 3
Bohužel lepší tabulku nejsem schopen udělat. Ale to je více méně jedno. Tehdy hrál skvěle Radek Kalod a vyhrál celý turnaj. Největší favorit Tomáš Oral byl až čtvrtý.
Na turnaji jsem sehrál jednu "památnou" partii. Byla to partie Robert Cvek x Radek Sluka v 8.kole. Partii jsem sehrál strašně a bílými jsem prohrál jako malé dítě. Jenomže otázka je proč? Dodnes si pamatuji jak jsem se přejedl před partií, kdy jsem si dal na oběd pořádnou porci kačeny. Celou partii se mi hrálo velmi těžko. Nejenom tímto "pokusem" jsem zjistil, že patřím mezi šachisty, co před partií nemají most jíst. Nicméně vždycky to byl problém, když byly ranní kola a na snídani pěkný švédský stůl.. .
Jste to, co jíte. To asi znáte. Podle mne to je nesmysl, nicméně to co jíte, vás ovlivňuje a hlavně při sportu. Dokonce i při takové činnosti, jakou jsou šachy. Musíme si uvědomit, že vážná partie trvá kolem 3-4 hodin. Je to dlouhá doba a klíčové je, jak se cítíte, jakou máte energii a jak jste na tom zdravotně. A právě pojem energie budeme nejenom dneska rozebírat ohledně stravy.
Můžete si udělat pokus. Opravdu se pořádně najezte nějaké tučnější věci. Ideálně ta kačena :-) a běžte dělat šachy. Stejně tak zkuste den nejíst a pak dělat šachy. Každý je jiný a někomu to může pomoci, ale obecně to bude problém, protože budete mít problém s koncentrací. V prvním případě vám bude těžko a budete mít problém nezívat a v druhém případě zase budete cítit nekomfortně, je možné, že vám bude škručet v břiše a budete mít opět problém s koncentrací. Navíc po delší době také s velkou pravděpodobností budete hodně unaveni.
Nicméně je to individuální. Pamatuji si, jak Petr Hába mi jednou říkal, že na partii chce být spíše hladový, možná to bylo "úplně" hladový. Zase Viktor Láznička si rád dopřál pořádnou porci.
S Viktorem se stala neuvěřitelná story, když jsme v roce 2011 hráli Evropský klubový pohár v lokalitě "Rogaška Slatina". V té době měl Viktor po operaci čelisti a měl nějaké speciální rovnátka, nebo něco, co mu nedovolilo normálně jíst. Musel si všechnu stravu mixovat a tu pak pít (nemohl normálně jíst). Určitě si dobře budou pamatovat ti, co tam byli, hlavně Porubský tým. Protože Viktor necítil čelist, tak často mu namixovaná kaše stékala po bradě dolů. Vypadlo to docela nechutně a nikdo s Viktorem nechtěl stolovat. Tedy kromě mne, protože mi to vůbec nevadilo. Stejně to bylo kouzelné, když jste viděli ty obličeje hostů nóbl restaurace (švédské stoly), jak koukali na toho malého blonďáka, který si do šejkru hází úplně všechno (jak dort pejska a kočičky) a pak to jde za klasického hluku mixovat. Naplněný šejkr pak Viktor rychle vypil a teklo mu to po bradě dolů. A takových šejkrů někdy vypil několik. Byly to kouzelné časy.
Viktor tehdy touto "stravou" přibral 10% své váhy během toho turnaje. Jenomže Viktor patřil mezi šachisty jako Bobby Fischer, kteří museli své tělo a svůj nervový systém pořádně vyživovat. Bobby byl schopen sníst velká kvanta jídla (J.Polgárová vzpomínala na Bobbyho, že tak hodně nikoho před tím neviděla jíst). Bobby pil u partie mléko (!) Do toho určitě i džus. Potřeboval svému systému neustále dodávat energii.
Než ukončím tento díl, tak otázka pro vás, jaký jste vlastně šachista z hlediska stravy? Potřebujete se pořádně najíst před partií nebo je lépe, když jdete hrát nalačno, nebo jste někde uprostřed?
Příště se podíváme konkrétněji co doporučuji jíst před partií, během partie a během turnaje.
Robert Cvek
Děkuji Roberte, že sis vzpomněl zrovna na MČR v Ústí n.L. Pořádali jsme MČR žen (vítězka Lenka Ptáčníková), švýcar o snad 4 desítkách hráček a svaz neměl pořadatele pro MČR juniorů, tak mě na poslední chvíli ukecali, aby 10 juniorů někam upíchli. Jeden z vaší juniorské party mi volal, že chce bydlet se šachistkou (oběma bylo 18+), více mě udivilo, že řekl, "ona tam jede hrát ten vedlejší turnaj".
Nicméně dle ohlasů, účastníci obou turnajů byli spokojeni. To bylo pro nás důležité.
Vedlejší turnaj. Někteří asi nechápou, že to zavřené turnaje při šachových openech jsou ty vedlejší, které by bez toho openu nebyly.
... a co se týče dotazu v článku, tak můj názor je, že "hladové zvíře je bojovnější".
Lepší tabulka by se dala udělat klipnutím v Excelu či na ChessResults a zde vložit jako obrázek. Anebo přímými html tagy, ale to by bylo víc práce. Tohle jsem udělal z tabulky ChessBase:
Díky za tabulku :-)
Už tu boli ako obrázok vkladané aj celé dokumenty a výsledok za veľa nestál.
Tabuľka má v HTML (formát tohoto článku) určené značky a formát.
A "normálna" tabuľka je súčasť webstránky vrátane svojho textu, čo môžu využiť návštevníci, vyhľadávače, písmo nie je "neostré" atď.
Jenže právě to píše Robert, že neumí. Ne každý autor musí nutně umět html, ani tak celkem základní věc, jako tabulky. Pro mě by to problém, nebyl, jen bych musel překonat přirozenou lenost.
S tím kopírováním sem to také není tak jednoduché, jejich editor zkopírovanou tabulku včetně formátu, třeba z wordu, nebo i jiné html stránky, nemusí vzít. Pak je ten obrázek nejjednodušší, zvlášť pokud se ještě odladí takové věci, jako počet barev, aby nebyl moc velký.
Přečetl jsem si všechny 3. díly "fyzická kondice v šachu". Fyzickou kondici jsem měl vždy výbornou, přesto jsem "vydržel" tak půlku turnaje. Šachovou kondici mizernou a přestože jsem dělal vše podle vašich rad (i jiných, protože mne to "štvalo" a chtěl jsem s tím něco udělat), nikdy se nezlepšila. Přesto mám šachy rád. Stravu jsem vyzkoušel různou a neměla podle mého subjektivního soudu žádný vliv, ať to byla kachna nebo třeba banán. Nevím, jestli to zapadá do tématu, ale můj šachový výkon na turnaji ovlivňuje kromě šachové kondice také teplota v hrací místnosti. V horku vůbec nemůžu hrát a přestože jsem "zimomřivý" chlad mi nevadí a naopak spíše vyhovuje. Děkuji za články a případnou reakci na můj komentář.
Ještě abych byl konkrétnější, tak například: Máte pozici, kde je "jasné logické" pokračování vyvinout střelce na c4 a takto vylepšit pozici, ale Vás zaujme "aktivní" výpad dámou na h5. To ale OBECNĚ není dobrý tah, ale počítáte to. Možná cítíte, že to není ono, ale je to "aktivní" a takto se načně celý koloběh, který hodně unavuje už jenom proto, protože propočtem nikdy Dh5 nebude OK, ani logikou. To je jen příklad :-)
Moc děkuji za odpovědi.