Prague International Chess Festival

V Teplicích zahájeno

17.06.2019 10:30 | Open Teplice 2019

Teplice se rozjíždí, žraloci po dvou kolech téměř bez ztráty kytičky. Ve vedoucí skupině Berkes, Demchenko i Nisipeanu, končíme zahřívací kolečka.

V Estrádním sále Domu kultury byl 15. června zahájen XIV. ročník mezinárodního šachového turnaje Teplice Open. Dejme slovo jednomu z organizátorů Pavlu Kirsovi: "Tento turnaj se svým průměrným ratingem 2106 patří bezesporu k nejsilnějším otevřeným turnajům u nás a svou silou i obsazením nejenže snese srovnání s ostatními otevřenými turnaji ve světě, ale mnohé tyto turnaje dokonce převyšuje."

"Pořadatelé přivítali na slavnostním zahájení milého hosta, pana primátora Hynka Hanzu. Ten v krátkém rozhovoru řekl, že si šachy občas rád zahraje, provedl na první šachovnici za bílého první tah a pak strávil s pořadateli ze Šachového klubu Teplice chvíli v příjemném rozhovoru."

Primátor Hynek Hanza provedl první tah, Teplice Open

"Na startovní listině letošního ročníku nalezneme mezi 23 velmistry osminásobného mistra Maďarska Ference Berkese (2675), který startovní listinu vede, i nejlepšího německého velmistra Liviu-Dietra Nisipeanu (2667). Do Teplic zavítali také velmistři Anton Demchenko, Sergej Movsesian, Aryan Tari či Jorden van Foreest."

Rumunsko-německý velmistr Nisipeanu, Teplice Open
"Loňský vítěz GM Evgeny Romanov startuje z 11. místa. Čeští velmistři jsou na startovní listině čtyři. Zbyněk Hráček (v Teplicích hraje poprvé),  Jiří Štoček, Vlastimil Babula a Vojtěch Plát. Mezi účastníky ze 30 zemí najdeme  hráče  např. ze Singapuru, Jihoafrické republiky nebo z Čínské Tchaj-peje. Teplice Open se opět hraje také jako Krajský přebor Ústeckého krajského šachového svazu. O turnaj byl takový zájem, že Estrádní sál nestačil pojmout množství přihlášených hráčů a pořadatelé museli  přesunout několik posledních stolů do salonku ve 4. patře."
Nizozemská naděje Jorden van Foreest, Teplice Open
Hraje se o první cenu ve výši 50 000 Kč a zkrátka si nepřijdou ani diváci - kdo se zúčastnil avizované tipovací soutěže o vítězi turnaje, má šanci ve slosování vyhrát 5 000 Kč. V prvním kole se z předních stolů neprosadili jen Santos Latasa a Jiří Štoček, když prvně jmenovaný Španěl vybojoval holý život s Gustavem Brejníkem a Jiřího partie kmitala sem a tam jako ručička metronomu.
Ve druhém, nedělním kole zase ze spárů favorita urvala česká ženská jednička Joanna Worek (kterou bohužel nevidíme na souběžně hraném MČR žen) a namále měl i loňský vítěz Evgeny Romanov. Hrdina první partiové ukázky Sergej Movsesian zatím poctivě šlape s vedoucím pelotonem a vytvořil hezkou etudu na téma vazeb a taktických úderů.

-
. kolo -
Narozdíl od předchozího ročníku se letos podařilo přilákat mnohem zajímavější skupinku českých velmistrů a kdoví, třeba se zase po dlouhých letech dočkáme českého vítěze. Velmistři Hráček, Babula i Plát zatím své soupeře sestřelují jako kuželky a my si nemůžeme odpustit alespoň jeden strike.

-
. kolo -
 Turnaje se hraje denně od 16:00 hod s výjimkou posledních dvou kol (v sobotu 22. června a v neděli 23. června), která začínají již od 9 hodin.
32x 3896x Tadeáš Kriebel
Fotogalerie
Komentáře (32) Aktualizovat
18.06.2019 23:49 | Vojta Plát

A já tam dnes tahal pozici do holých králů...Taková zhovadilost. Vajnstejne, tys ale napsal sračku...V Ostravě nebyl jediný problém. Na kdyby se tu nehraje, pravidlo je jasně dané a když se to někomu nelíbí, ať na takový turnaj nejezdí. Ale pokud se hráč turnaje účastní, tak dává na vědomí, že s daným pravidlem souhlasí a akceptuje ho. Trošku pokory vůči pořadatelům a rozhodčím.

18.06.2019 23:29 | vajnstejn

To pravidlo je totální kravina. A zkontumovat takovou partii může jedině idiot. Nabízí se spousta argumentů, které prokazují nesmyslnost tohoto pravidla. Např. pokud by vznikla 3x opakovaná pozice třeba ve 29. tahu, pak ji hráč může reklamovat a rozhodčí takovou reklamaci musí uznat že? Jaký je potom rozdíl mezi tím, jestli se se soupeřem dohodnu na remíze v objektivně remízové pozici anebo budeme oba jako idioti šoupat sem a tam figurkami, abychom 3x opravovali pozici? Další příklad ad absurdum. Zahraji jako bílý 29. tah a nabídnu soupeři remízu, protože vidím, že on svým 29. tahem sebere posledního pěšce ze šachovnice a pak na ní zbydou samotní králové. Soupeř nabídku přijme. Vaší logikou by mělo dojít ke kontumaci, ale je to naprosto absurdní. Takových příkladů bych mohl dát více a dokazují kam vede, když se dobře míněné pravidlo (aby nebyly rychlé remízy) dovede do bizarních rozměrů. Když se vrátíme k předmětné partii, tak ji trvám na tom, že ji mohl zkontumovat jedině idiot, protože šachu znalý člověk by použil selský rozum a uznal by, že závěrečná pozice je remíza a hranici 30 tahů si někdo vycucal z prstu a nutit kvůli tomu zahrát hráče o 1 tah navíc je zhovadilost. Resp. je zhovadilost kvůli tomu kontumovat partií, neboť taková sankce je zcela nepřiměřená.

18.06.2019 22:42 | igors

Vojto, asi som sa nevyjadril presne: nelogické mi pripadalo naštvanie sa Banusza kvôli zaratingovaniu remízy - veď viac nemôže očakávať. To sa nakoniec píše aj v ďalšom článku http://www.nss.cz/celo-se-zuzuje

18.06.2019 22:36 | MaX

PK: jj, vzomínám si. Oficiální stanovisko (které platilo jen jeden rok)

18.06.2019 21:16 | David Navara

Vojto, partii Alonso Rosell - Mamedjarov tehdy oběma hráčům započetli jako prohru. (Což je také divné.) https://ratings.fide.com/individual_calculations.phtml?idnumber=13401319&rating_period=2012-05-01&t=0 Přiznám se, že jsem Arkadiji Naiditschovi v roce 2010 při sofijských pravidlech do 30. tahu také omylem nabídl remízu ve 29. tahu, když jsme přecházeli do úplně remízové koncovky nestejnobarevných střelců, v níž nebylo o co hrát. (Tehdy sofijská pravidla nebyla běžná.) Upozornil mne a za chvíli partie skončila nerozhodně. Více se k tomu teď vyjadřovat nebudu.

18.06.2019 21:04 | Vojta Plát

Igore, nelogické to je, ale počítá se opravdu remíza do ela. Kdysi se to stalo Mamedyarovi s nějakým Španělem. Výsledek 0:0, ale do ela šla ta remíza.

18.06.2019 18:16 | Tadeáš Kriebel

Vice info v dalsim clanku (okolnosti byly podle vseho bourlivejsi).

18.06.2019 16:27 | Oma z DC

Já za Tallou stojím, o celé situaci jsme se radili.

Pravidlo bylo zmíněno při zahájení a je i v propozicích (dohody o formě jak je tam napsáno jsou irelevantní, splňuje to 9.1.1, je to v pravidlech soutěže)

Došlo k porušení, trest se uděluje podle článku 12.9

Pokuta by musela být předem stanovená (jak říká článek 12.9.)

V momentě zjištění pochybení nebyli hráči v hracím prostoru, hledali jsme je.

Zvolený trest je tvrdý? Ano, lidským posouzením je, ale je spravedlivý (je jedno jestli to byl tah 29, 28, 27 nebo dřívější... podmnka prostě nebyla splněna, od toho tam je ta hranice 30 tahů, byla by k ničemu kdyby se volně posouvala) "...hráči nesmí remízu nabízet, ani se na remíze dohodnout..." tudíž pochybili oba. Napomenutí by bylo odpovídajícím trestem, kdyby mohla být chyba napravena, jenže to už nešlo... Kdyby si přišel někdo stěžovat, že mu soupeř nabídl ve 20. tahu remízu, tak pak ho můžu napomenout a připomenout mu Sofijské pravidlo... s křížkem po funuse to jde těžko.

Partie se samozřejmě na rating započítá jako remíza. sad

18.06.2019 14:56 | Pražský kavárník

Tak ono je sporné, že o tom rozhoduje zrovna pan Talla, který má temnou minulost. Konkrétně je třeba připomenout kauzu Maník-Talla z roku 2008, která tak nějak vyšuměla do ztracena. http://www.nss.cz/ostatni/gm-manik-a-im-talla-se-vyjadrili-ke-vzajemne-partii

18.06.2019 14:36 | igors

"Banusz se naštval, že se mu partie započítá do ela jako remíza a proto odjel." - to je nelogické, Vojto, asi si chcel napísať, že sa mu ráta do ela prehra, nie? Inak súhlas, 0:0 iste nikto nechcel. Rozhodca alebo organizátor môže hráčom pripomenúť pravidlá a donútiť ich hrať ďalej, ale čo, ak už nie sú v sále...?

18.06.2019 14:32 | Morphynista

Dobře, tak se dovídám, že před začátkem vyhlášeno a upozorněno, co se stane v případě nedodržení stanoveného počtu tahů. To se ale týká pouze tohoto konkrétního turnaje a neplatí všeobecně.

18.06.2019 14:04 | Vojta Plát

Já tu Morphynisto hraji, takže asi vím, co rozhodčí říkal. A když píšu o porušení pravidel, tak píšu o porušení pravidel. A to remíza před třicátým tahem je. Stejně jako ta ruka v pokutovém území. Článek 12.9. platí na nemožný tah, zapisování, vyrušování apod. To je obecně známé. Jinak pan Talla se situaci snažil vyřešit, ale Banusz někam zmizel, tak co měl dělat? Nikdo nechtěl výsledek 0:0. Banusz se naštval, že se mu partie započítá do ela jako remíza a proto odjel.

18.06.2019 14:02 | jozokoumes

Vložte obsah

18.06.2019 13:48 | jozokoumes

Kdo byl v sále, tak to jistě pochopil :-)

18.06.2019 13:46 | jozokoumes

Česky a anglicky

18.06.2019 13:39 | Morphynista

A v jakém jazyce ? Bylo to srozumitelné pro všechny ?

18.06.2019 13:36 | jozokoumes

Při slavnostním zahájení v Teplicích hlavní rozhodčí jednoznačně rozhodčí řekl, že pokud se hráči domluví na remíze a nebudou mít odehraných 30 tahů, následuje kontumace! 

18.06.2019 13:31 | strelec

ad Morphynista - nejsem si jistej, zda článek 12.9 neplatí pro porušení obecných pravidel, ale v tomto případě bylo porušeno konkrétní ustanovení (propozice) týkající se jednoho turnaje.

 

18.06.2019 13:22 | Morphynista

Nemáš pravdu, Vojto. Nikde není uvedeno, že v daném případě rozhodčí musí partii oboustranně zkontumovat ( na rozdíl od penalty ve fotbalu ). Také zde platí článek 12.9 . 

18.06.2019 13:15 | strelec

ad Ota Válek - sankce tam být přesně napsaná nemusí, pokud poruší "pravidlo o remíze", pak partie nemůže skončit remízou. Oba mají nulu. Snad tedy ještě varianta, že by zvítězili oba....wink

18.06.2019 13:10 | Ota Válek

V propozicích na turnajovém webu jsem našel pouze toto: Sofijské pravidlo – hráči se smí dohodnout na remíze až po dokončení 30. tahu.

Sankce za porušení tohoto pravidla v propozicích nejsou uvedeny; nenašel jsem ani případný odkaz na pravidla, podle nichž byla partie oběma kontumována.

http://www.tepliceopen.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=110&Itemid=105&lang=cs

18.06.2019 13:07 | Vojta Plát

To je jak kdyby za ruku v pokutovým území následoválo napomenutí. Pravidla jsou jasně daná, tak se musí dodržovat. V Ostravě s tím nikdo problém neměl, tak proč by najednou měl být problém tady? Naprosto správné rozhodnutí, i když je tvrdé.

18.06.2019 12:23 | strelec

To by ta mírnější sankce musela bejt v propozicích, jinak se může kdokoli další cítit poškozenej, zejména při dobrém výsledku "aktérů" partie (teď nemyslím JW, ale obecně). Co když to bude poslední kolo, 10-tahová remiz - taky napomenutí? Nebo tady už kontumace? Takto je to jasné, nikdo nemůže nic zpochybňovat. JW je mi líto, ale stane se.

18.06.2019 11:25 | Morphynista

Kupříkladu napomenutí nebo pokuta.

18.06.2019 11:12 | MMM

Nojo, ale jaká mírnější sankce připadá v úvahu? Pětadvacet na holou by asi neprošlo.

18.06.2019 10:33 | Morphynista

Tady nejde o to, " přimhouřit oko ", ale zvolit mírnější sankci než oboustrannou kontumaci.

18.06.2019 10:19 | MMM

Drahil: Dejme tomu, že jsi pořadatel a nad chybějícím tahem bys přimhouřil očko.Jak bys pak řešil situaci, kdy by aktéři 29 tahové remízy by nakonec vyhráli (nemalé) finanční ceny a někdo, kdo skončil za nimi, podal protest proti porušení pravidel?

18.06.2019 10:12 | Drahil

Takove dogmaticke dodrzovani jde proti smyslu sofijskeho pravidla, ktere spociva v tom, aby nedochazelo k petitahovym remizam “tezkych vah” v zaverecnych kolech turnaje. Vubec by nemelo byt uplatnovano v pripadech kde je rozdil mezi hraci 300-400 elo bodu jako v tomhle pripade. Ale v poradku, vysledek rozhodnuti je, ze Joane vzali poctive vydrenou pulku s 2650 do turnaje a prisli o nasazenou petku turnaje. Hlavne ze stupidnimu pravidlu, ktere jak jsem psal ma predchazet uplne jinym situacim bylo ucineno za dost. Bravo

18.06.2019 07:52 | Zdeněk Janda

Kdyby to bylo ve 28.tahu, tak by to bylo "necitlivé" ? Chtít po šachistech , aby si přečetli před turnajem propozice , je zřejmě nadlidský úkol. Hlavně , že na to Talla před kolem ulozorňoval. No , možná Maďar neuměl anglicky , ale u mého sousedního stolu nabízel hráč remizu mému kamarádovi ve 24.tahu. Český mladíček smiley

17.06.2019 20:35 | Drahil

Ano Luky, tipujete spravne. Oboustranna kontumace za remis ve 29. tahu...citlive posouzeno od rozhodcich...

17.06.2019 14:45 | Tadeáš Kriebel

Aha, vidite, dokonce zmizela i partie z chess24. Na chessbasi sviti 29 tahu https://live.chessbase.com/replay/teplice-open-2019/2 takze by to i sedelo.

17.06.2019 12:11 | Luky

Nevím, co urvala Worek, ale má kontumáka stejně jako její soupeř, který, zdá se, Teplice opustil zcela. Tipuji to na předčasnou remízu oproti pravidlům.

Připravuje se