Recenze knížky - Mat šachovému králi - Vlastimil Hort

20.05.2021 15:06 | Turnaje

První várka knih od pana Horta se bleskově vyprodala a druhá várka je už na skladě. Recenze je pozitivní a doporučuji tuto knížku. Pohodové čtení od české šachové legendy na dlouho letní večery. Tato knížka vás nenaučí hrát šachy, ale určitě potěší.

 Mat šachovému králi je knížka, kterou Vlastimil Hort psal v době, kdy mu režim odebral pas a zakázal hrát mezinárodní turnaje. Psal se rok 1977  a Vlastimil Hort píše v knize jak se uchýlil do vyhnanství na svojí chatu a přemýšlel jak žít život šachisty, který nemůže hrát šachy. 

V němčině slovíčko "Hort" znamená "úkryt" - "útočiště" a nebo "ochránce" a možná se nikdy nedozvíme, kdo v jeho myšlenkách byl král, když psal knížku s názvem - Mat šachovému králi .

Knížka obsahuje tři povídky. První se jmenuje "Král v nesnázích", druhá "Král na scestí" a třetí "Slepý Král"


Kniha je přeložena do krásné češtinou a překladatelé si s texty pěkně pohráli. Například ukázka z povídky "Král na scestí" 

" Bob byl na konci se silami. Na zemi se válela rozbitá židle, převrácený stůl, šachovnice a figurky. Nešťastný šachový střelec, který to všechno způsobil, se odkutálel do vzdáleného kouta, a kdyby mohl, zavřel by oči, aby se na ostudné lidské chování nemusel dívat. Rvačku náhle přerušil děsivý výkřik, plný bolesti a zoufalství" 


Ukázka z povídky " Král a život "

Tah provedl skoro okamžitě. Pak se podíval na šachové hodiny. Na rozdíl od soupeře měl mnohem méně času. Jeho král už byl stejně pod matem. Taliánovi stačilo už jen utáhnout smyčku. Jermakov také vstal a opustil hrací sál.Talián určitě vyhraje. Byla to otázka jen pár tahů.Kdosi však rozhodl, že výhra na šachovnici se změní v porážku ve hře o život.


Knížku vydává paní Eliška Richtrová a tím udělala radost spoustu šachistům, kteří si tuto knížku koupí. Na stránce 194 přidává zajímavé detaily. Například: 

První příběh, Král v nesnázích, se odehrává na šachovém turnaji na Slunečném pobřeží ( největším hotelovém letovisku v Bulharsku, dlouhémněkolik kilometrů, ležícím 30 km od Burgasu). V životopise Vlastimila Horta jsems e dočetla, že zde hrál v roce 1974 a turnaj vyhrál. Prostředí u moře, hotel a i turnajový sál tedy jistě popisuje tak, jak je skutečně poznal.


Moje hodnocení knížky je příjemné. Říká se, že kritik je ten, který kritizuje knížku, kterou by nikdy nedokázal napsat. Tato knížka si nehraje na knížku, která Vás naučí hrát šachy. Tato knížka neslibuje nic, co nemůže splnit. Tato knížka je možná víc upřímná, než si umíte představit. Nabízí pohodové čtení a tři detektivní zápletky ze šachového prostředí. Líbí se mi, koupil jsem si jí a přečetl. Určitě se k ní jednou vrátím, dnes si jí dávám do knihovny mezi mé oblibené knížky. 

Knížka má 216stran. Vyšla ve výtisku 1000Ks. Nakladatelem je: Ing.Eliška Richtrová. 

Koupit můžete koupit i u nás. Jsem rád, že tuto knížku máme v nabídce a za první den prodeje se prodaly desítky kusů. V těchto okamžicích letí zásilkovnou ke svým čtenářům. 

 https://www.rpsachy.cz/cs/ 


rpsachy:  342 Kč a poštovné 70Kč

https://www.rpsachy.cz/cs/vse/knizky/vlastimil-hort-mat-sachovemu-krali/


21x 3699x Petr Koutný
Fotogalerie
Komentáře (21) Aktualizovat
25.05.2021 14:11 | Horník z hnědouhelný pánve

To Šach: Mýlíte se, střelec se přeci nemusí otáčet (odvalovat) jen okolo své osy symetrie, ale může se otáčet okolo libovolné osy v prostoru, takže se může odkutálet do rohu (podobně jako třeba kostka). Řekl bych, že je to funkcí energie a koeficientu tření

21.05.2021 04:58 | sarmatam

Šachy: dobře ty .... :-)

20.05.2021 18:08 | Šach

" Bob byl na konci se silami. Na zemi se válela rozbitá židle, převrácený stůl, šachovnice a figurky. Nešťastný šachový střelec, který to všechno způsobil, se odkutálel do vzdáleného kouta, a kdyby mohl, zavřel by oči, aby se na ostudné lidské chování nemusel dívat. Rvačku náhle přerušil děsivý výkřik, plný bolesti a zoufalství" 

Dovoluji si upozornit, že šachový střelec se nemůže odkutálet do vzdáleného kouta, protože nemá oba konce stejně velké v průměru. Může se jedině koulet dokola. Ale to je nepodstatný detail.

20.05.2021 16:04 | david brazina

viktor1111 - tak bych mozna zkusil i tuto uvahu ve ktere slovo jen dostane trochu jiny rozmer.

V období těsně před listopadovým převratem měla KSČ cca 2 miliony členů.

CSSR mela 15.5 milionů obyvatel, z toho pocet pracujicích (čili bez dětí a nesvéprávných ale vcetne duchodcu) zhruba 8milionů.  V lidových mílících - 27.000, pomocných stráží VB cca 15.000, pocet cekatelu na vstup do strany cca 132.000. pocet STB pracovniku a spolupracovniku 100.000. To znamena ze skoro kazdy treti s rezimem pracoval....

Btw, neznam nikoho ve svem okoli kdo do strany musel (byl Drahos v KSC? prece jen jako pedagog na VS mel povinnost byt ve strane, zvlast kdyz mohl cestovat na zapad). Naopak znam nekolik co bud ze strany odesla, nebo muselo odejit. 

09.05.2021 17:49 | viktor1111

Drobně bych upřesnil pro pana Koutného - v roce 1989 bylo v Československu z 15 miliónů obyvatel členů KSČ "jen" zhruba 1,5 miliónu a to fakt není většina. Troufnu si navíc zaspekulovat, že nejmíň tak milión jich tam bylo víceméně ze strachu, aby se třeba děti dostaly na školu a podobně. Tím myslím řadové členy, co kromě každodenní propagandy a pojebu dostali jednou za měsíc extra dávku propagandy a pojebu na stranické schůzi, z vejplaty se jim strhávaly relativně vysoké členské příspěvky, a jinak z toho neměli celkem nic. V ostatním třeba máte pravdu, to nedokážu posoudit, ale když začne úvaha naprostým nesmyslem (hausnumerem), tak to nevypadá moc důvěryhodně.

08.05.2021 15:40 | Petr Koutný

Nechci vstupovat do diskuze, ale prosím k respektu k ostatním, stejně jak my máme respekt k Vám. Je možná zbytečné, aby knížka české šachové legendy, kterou vydává paní Eliška Richtrová sebou nesla víc, než jen poděkování šachistů za zafinancování a tím i možnost každého, koho ta knížka osloví o pěkný zážitek. Děkuji, Petr Koutný

08.05.2021 15:37 | david brazina

HNP, az Richterova dokaze, ze sachisti jsou proti Matochovi pak kecej ty sve zvasty dal. Tohle je lez a lhat se nema. Radeji se bez omluvit Lipovske za to, ze podporujes zurnalistu CT, ktery nema problem verejne cinnou osobu a zenu, nazvat spinavou cubkou.

08.05.2021 15:34 | Harry Nelson Pillsbury

Vy, ciki333 , podporujete hochštaplera a politického turistu Okamuru a tak Vaše kritika působí trapně a směšně.  Paní Richtrová vstoupila do ANO, poněvadž si jako řada jiných lidí myslela, že se Babišovo hnutí aspoň pokusí o to, aby se naše politické prostředí změnilo k lepšímu, jenže brzy se ukázalo, jaký to byl omyl. A následný odchod jí slouží ke cti, že se nesnížila k tomu, aby jen přisluhovala Babišovi a za odměnu dostala nějaké dobře placené místo. 

08.05.2021 15:25 | pawel

Přejděte prosím s touto politickou diskuzí na vedlejší článek. (technická: 1 mil z 15mil Č-S, nikoliv většina, před revolucí u komančů). 

 

Krásná kniha od legendy šachuyesSuprhats off

08.05.2021 15:04 | ciki333

Promiň Petře (Koutný), knížku, kterou vydala Eliška Richtrová si nekoupím ani za symbolických

deset korunu. Bezprecedentní útok této dámy na Pavla Matochu (otevřený dopis) a dále politický turismus mezi stranami s diametrálně odlišnými programy...To chce opravdu silný žaludek. Hochštaplery a hochštaplerky, abych byl genderově korektní, NIKDY nepodpořím koupí jejich produktů.

08.05.2021 15:01 | david brazina

Petr Koutny, myslim, ze uz se to tady resilo. At tu zalubu poda. Aspon se to projasni. Kalousek taky nikde neuvadi ze byl clen Narodni Fronty. Jen do toho.  Co se tyka jeji politickych ambici : https://zpravy.aktualne.cz/regiony/jihocesky/trest-za-odvolani-svobody-budejovicke-ano-vyloucilo-3-cleny/r~efd03ccc2a0711e59db2002590604f2e/

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/ANO-siri-dobrou-myslenku-se-spatnymi-lidmi-rika-sachova-velmistryne-384708

Svedci to o moralne volnich vlastnostech cloveka, pokud ve strane za kterou kope neziska vliv ktery pozaduje, a proto tuto stranu poskodi a po nucenem odchodu ji zacne pomlouvat. At si o ANO myslim co chce, tohle chovani mi vadi.

08.05.2021 13:35 | Harry Nelson Pillsbury

D.Bražina neví nic a pokud by na něj paní Richtrová podala občanskoprávní žalobu, za nepravdivá tvrzení by se musel omluvit. 

08.05.2021 13:08 | Petr Koutný

Davide - jseš si naprosto jistý, že byla paní Eliška Richtrová v KSČ a nebo to si jen myslíš? Mimochodem před rokem 1989 byla většina lidí v KSČ a nikdo je za to nesoudí. Takový byl svět a takový byl život.  Proto jedna věc je si něco myslet a jedna věc je něco veřejně psát. Mimochodem její otevřený dopis byl v mých očích dovahou promluvit, než slabostí mlčet. V tom dopise byl nesouhlas s postupy ŠSČR a protože o tom vím opravdu hodně. Pak mi věř, že ŠSČR je a má být apolitická organizace a nominací PM do rady ČT vykročila na tenký politický led. Tedy v jistém úhlu pohledu v tomto okamžiku nebyla apolitická, ale politická. Já bych nekritizoval člověka za to co řekne, ale za to co neřekne díky svému strachu. Proto u mě je paní Eliška Richtrová opakem toho, co o ní píšeš. I tak pravidla diskuze by neměla dovolovat člověka pomlouvat  a proto prosím aby jsme řešili věci, které stojí za lidskou diskuzi. Díky

08.05.2021 12:11 | david brazina

HNP - lehni.

08.05.2021 12:09 | david brazina

Sarmatam, možná by ses divil jak se paní od KSČ prevalovala zleva doprava po politickem spektru, jak se cpala ke korytu a jak pomlouvala a udavala své stranické kolegy. Vrcholem všeho byl její otevřený dopis sachistum, plný zaště a jedu. Doporučuji si o této křivé osobě něco zjistit. A ne to co o sobě puse na wiki. Tam ma jen to za co se nestydí.

08.05.2021 04:16 | sarmatam

Eliška cajk, slušná paní a vynikající šachistka... :-)

08.05.2021 04:10 | Harry Nelson Pillsbury

Bražino, opravdu musíš předvádět svou nenávist vůči lidem s jinými politickými názory i v diskusi o knize ? Ubohé. 

08.05.2021 00:24 | Viktor Javořík

Dobrá! Děkuji :))

07.05.2021 20:39 | giocozo

Viktor Javořík - Tak po této knize se nepokukuje, ale ta se vlastní ! ;) Doporučuji ještě Medzi dobrom a zlom od stejného autora.

07.05.2021 20:06 | Viktor Javořík

Děkuju za recenzi, jdu mrknout na stránky a vypadá to, že udělám menší nákup. Delší dobu i pokukuju po knížce "síla rozumu v bláznivé době".  

07.05.2021 18:57 | david brazina

Soudruzka a politická turistka zleva doprava Elza Richterova urcite dela lepe kdyz se drzi pouze u sachu.