My-chess.eu

Speciál k MČR v bleskovém šachu

07.01.2018 07:00

Premiéra poořadu byla odvysílána v sobotu 6. ledna v 10:20 na ČT sport. Bleskové partie rozebírané v elektronické tužce v reálném čase, přičemž kromě analýzy pozice vidíte i záběry na hráče během partie.

Samozřejmě se můžete těšit na rozhovory s oběma vítězi, Milošem Jirovským a Olgou Sikorovou. Uvidíte také reportáže z předávání Výročních a Motivačních cen. Moderátorem pořadu je Miroslav Langer, na židli pro hosta tentokrát ve studiu usedne Martin Petr.

Podívejte se na adrese České televize.

5x
Fotogalerie
Komentáře (5)

Nezobrazuje se Vám pole pro psaní komentářů? Klikněte zde

Aktualizovat
07.01.2018 16:07 | Petr Harasimovic

Myslel jsem to tak, že nedokážu posoudit, jestli se vzdal (a pochybuju, že Ty to dokážeš, to může říct jen někdo, kdo u té partie stál). Měl jsem pocit, že Martin říkal, že prohrál na nemožný tah, ale znova si to pouštět nebudu, můžeš mít pravdu. Pointa byla v tom, aby se nad tím lidi sami zamysleli, z pedagogických důvodů.

07.01.2018 14:32 | Pavel Ch

Petře, souhlas s ukázkou na pravidla, aby jsme si všichni všimli co jak neprobíhá správně i na nejvyšší úrovni, když už máme na videu ano, viz, co píši kurzívou.

Omlouvám se, dovolím si mít jen jiné názory a) z Tvého příspěvku ve vedl. článku o komentujícím Martinu Petrovi (říká, že se Michalík vzdal, protože při ztrátě střelce je v šachu a nemůže proměnit pěšce v dámu, o prohře na nemožňák ani slovo  - ok, dle mne má MP pravdu). A za b) o tom, že není jasné, jak vlastně partie dopadla? - No přeci 0:1, bílý se vzdal. Nešlo o těch 5 vt s přídavkem, ale ztratil střelce se šachem - ten mu podporoval proměnu a po vynuceném Vg2 by dostal Da8 a fakt za dámu nemá už zhola nic. Usoudil, když ho Van upozornil předčasně na šach (byť mohl počkat a reklamovat dvojitý nemožňák), že situace po ztrátě střelce beznadějná a dle pravidel se prostě vzdal, což je i vidět v reálu.

07.01.2018 13:58 | Petr Harasimovic

Van udělal hrubou chybu, měl pět vteřin a Peťo ho mohl hrát dál, kdyby věděl, jak je to s pravidly. Nebudu spekulovat, jak by ta partie dopadla, pět vteřin a přídavek může a nemusí být dost, nevím. A podle pravidel to rozhodně nebylo, hráč má právo reklamovat nepřípustný tah soupeře po zmáčknutí hodin. Nechápej mě špatně, nepíšu to proto, abych někoho kritizoval, ale aby si toho lidi všimli, názorný příklad je nejlepší a tady máme jeden ukázkový. A taky bych nerad, aby zapadla ta obouruční proměna pěšce, tohle je dnes nejčastější problém a je potřeba to říkat pořád dokola.

07.01.2018 13:32 | Pavel Ch

Já si Petře H. dovolím mít trošku odlišný názor. Přestože se Van ukvapil a napověděl soupeři, který mohl tah pěšcem nahradit jiným možným, bylo vše dle pravidel a Michalík podal ruku, že se vzdává. Je jedno, zda kvůli šáhnutí na pěšce nebo stejnak úplné ''konečné'' po možném Vg2 Da8. Ani na komentáři Martina Petra neshledávám nic špatného, ''postavid dámu nemůže, má šach, vzdává se''.

 Samozřejmě po diskusi v článku se můžeme na vlastní oči podívat jak i velmistří chybují v pravidlech, reklamují před zmáčknutím hodin a jak chtějí obouruč stavět dámu, to jo, ale v tomto případě nemělo na nic vliv.

07.01.2018 12:57 | Petr Harasimovic

Pustil jsem si začátek. Poučný závěr partie Michalík-Nguyen (cca 12:00): Bílý provádí nepřípustnou proměnu pěšce, jelikož je v šachu, a navíc se ji chystá provést obouruč. Následuje hrubá chyba černého, který reklamuje nepřípustný tah před zmáčknutím hodin. V článku Bleskové rozhodcovské okénko jsou tyto situace vysvětleny. Jak partie vlastně skončila není jasné, poněvadž reklamace nebyla oprávněná.

Připravuje se