Seriál Czech tour 2020/2021 – letní část

05.06.2020 01:00 | Zprávy

S mírným zpožděním, daným komplikacemi s koronavirem, přinášíme seznam letních akcí, které proběhnou od července do září v rámci seriálu Czech tour.


Největší akce svého druhu – festival šachu a her Czech open –  proběhne poprvé v historii nikoliv v červenci, nýbrž v září, a to konkrétně od čtvrtka 17.9. do pondělí 28.9. Využije se tak státní svátek vycházející právě na pondělí. Délka festivalu i počet turnajů bude mírně zkrácen, avšak ty nejdůležitější turnaje jsou zachovány. Celá akce začne tradičním, velmi oblíbeným MČR 4-členných družstev  (ČT 17.9.-NE 20.9.). Následovat pak budou hlavní turnaje, letos však pouze 2 na místo tradičních 4 (PO 21.9. – PO 28.9.).  V době hlavních turnajů proběhne během tří dopolední  MČR v rapidu (ST 23.9.a ČT 24.9.)  a  MČR ve Fischerových šachách (PÁ 25.9.). V důsledku změny termínu se mění i hrací prostor. Namísto zimního stadiónu proběhne festival  ve veletržním centru Ideon. Doufejme, že návrat ke kořenům – Czech open probíhal v Ideonu v letech 1998-2009 – bude pouze na jeden rok.

Vítězem velmistrovského turnaje v loňském roce se stal Jiří Štoček, na druhém místě skončil Viktor Láznička a na třetím Sergej Movsesian.

Trojlístek červenec  – šachy – Pardubice prostě patří k sobě, a tak pro Vás ve spolupráci s Šachovým svazem České republiky připravujeme alespoň jeden bonbónek na termín, kdy se původně měly konat hlavní turnaje (PO 27.7.-NE 2.8.). Bude se jednat o netradiční formát s hvězdným obsazením ve 13. patře hotelu Labe. Bližší informace k této akci již brzy zveřejní ŠSČR.

Na pardubický festival navazoval pravidelně na začátku srpna pražský festival s názvem „Letní Praha“. Letošní ročník proběhne v tradičním termínu i rozsahu, posune se pouze o 1 den (místo původního termínu PÁ 7.8. – PÁ 14.8. na SO 8.8.-SO 15.8.). Očekává se menší účast zahraničních šachistů, především ze vzdálenějších zemí (Indie, Rusko). Doufáme, že však přijede více hráčů domácích, nebo ze sousedních zemí. Ve spolupráci s hlavním městem Prahou a hotelem Olympik, kde se festival koná, je pro ubytované připraven motivační bonus ve výši 400Kč za obsazený pokoj a den. Tento bonus (v max. výši 1600Kč) se pak může využít na vybrané akce a památky jako vstupné do galerií, muzeí, divadel atd. V kombinaci s velmi zajímavými cenami za ubytování v hotelu Olympik je možné „užít“ si týden v Praze za loni ještě těžko představitelných podmínek.

Vítězové Letní Prahy 2019 – s diplomy zleva 2. Koustav (IND), 1. Qashashvili (GEO), 3. Lyrberg (SWE)

Po Praze následovala v minulých letech Olomouc. Pro letošní rok však bohužel oblíbené Olomoucké šachové léto nebude a doufejme, že v letech následujících se právě tento festival vrátí na šachovou letní mapu.

Od 4. do 13. září proběhne na pobřeží  Černého moře již 19. ročník turnaje „Sunny Beach 2020“, který připravujeme ve spolupráci se zkušeným organizátorem z Burgasu Zhivko Zhekovem. Již od 1. července je vstup pro cizince do Bulharska víceméně neomezen, a tak by zářijový termín turnaje neměl být velkým problémem.

Podrobné informace o dalších turnajích seriálu Czech tour, které by měly probíhat od listopadu do března (Hradec Králové, Brno, Litomyšl, Praha, Mariánské Lázně, International Prague chess festival a Liberec) zveřejníme na začátku srpna.

Vzhledem k situaci okolo Covid 19 budeme samozřejmě klást velký důraz na protivirová opatření, tak aby všechny akce odpovídaly požadavkům vlády (antivirová dezinfekce rukou, minimální vzdálenost mezi šachovnicemi atd.), zároveň se však budeme snažit, aby všichni účastníci byli co nejméně „obtěžováni“ přijatými opatřeními.

Přijeďte si zahrát zase „živé“ šachy, ať si všichni společně můžeme říct, že „tady už je svět zase v pořádku“ . Těšíme se Vás  .

Podrobné propozice k načtení : http://czechtour.net/cz/novinky/

 

Petr Laušman

ředitel seriálu Czech tour 2020/2021

0x 1418x Petr Koutný
Fotogalerie
Komentáře (0) Aktualizovat Zobrazit pouze mnou komentované