Prague International Chess Festival

Polnočné pozície 4: Kam sa náhliš, Voloďa?

23.01.2017 00:01 | Polnočné pozície

Vladimir Kramnik zreje s vekom ako víno. Skúsil si v šachu snáď všetko, vrátane zisku titul majstra sveta. Niektoré roky zremizoval čiernymi všetky svoje partie.

Na začiatku kariéry hral ostro, v časoch najväčšej slávy to bol vyložený suchár a dnes hrá originálne, bojovne a odvážne, najmä so slabšími súpermi, (čiže ľuďmi s ratingom niekde medzi 2600 a 2700). Dôkazom bude i dnešná polnočná pozícia.

Kramnik-Buhmann, Dortmund 2016, biely na ťahu:


Partiu som okomentoval pre svoju knižku, ale nie príliš podrobne, pretože som nemal ambíciu objaviť absolútnu pravdu o nej, ale iba použiť ju ako príklad jedného strategického javu. Tak sa stalo, že som k ťahu 29.g6, ktorý viac-menej forsíruje remízu, pripojil výkričník.

Pred Vianocami ma ale Števo Mazúr, silný slovenský medzinárodný majster a tréner, upozornil, že 29.g6 nebolo nutné. Biely mohol hrať pomalé, pokojné 29.Kb2, ktoré berie čiernej dáme pole c3.

Čo bolo lepšie? Rýchle 29.g6 alebo profylaktické 29.Kb2, ktoré ponecháva všetky možnosti pozície otvorené? To je dilema dnešnej polnočnej pozície.

Mal sa Kramnik ponáhľať? Alebo mohol súperovi darovať tempo v situácii, kde má len kvalitu a štyroch pešiakov za dámu? Prajem Vám krásnu bezsennú noc!


GM Ján Markoš

4x 2872x
Fotogalerie
Komentáře (4) Aktualizovat
23.01.2017 11:58 | Pavel Ch

Na podobnou otázku o rošádě jsem už odpovídal nesčetněkrát.

Tak bych jen uvedl pro všechny, že v úlohách platí pravidlo, stojí-li V a K v základním postavení, tak se bere, že tyto figury ještě netáhly. Má-li být jinak, je tam dovětěk nebo autor přehodí všechny figury zrcadlově.

O.K. Marki dovětek připsal po dotazu.

23.01.2017 11:32 | Honza Hučín

Jestliže má bílý na výběr vynucení remízy a hru na tři výsledky, hrají obrovskou roli vnější faktory: turnajový stav, odhad svých a soupeřových schopností hrát takovou pozici, únava, motivace, čas na hodinách... Bez toho se rozhodně nedá říct, co bylo lepší. Stejně jako se nedá říct, zda je lepší odvolat dvě minuty před koncem brankáře, neznáme-li stav zápasu a jeho význam.

23.01.2017 11:27 | Ján Markoš

Skvelá otázka, ďakujem! Čierny už rošoval nakrátko, a potom sa vrátil pred útokom do centra, takže dlhú rošádu hrať nemôže.

23.01.2017 10:45 | martin7

Doplňují otázka. Může čený provádět dlouhou rochádu nebo už hýbal králem/věží?

Připravuje se