Alien Chess

Nakonec se raduje Wojtaszek

29.10.2018 15:13 | Isle of Man 2018

Radoslaw Wojtaszek je vítězem nejsilnějšího otevřeného turnaje na světě. Novoborská opora rozdělila první místo s Naiditschem a porazila jej v rozhodující armageddonové partii.

Status quo v závěrečných kolech se nakonec podařilo prolomit jen dvěma hráčům. Rozhodujícím pro podobu závěrečné tabulky se ukázalo být osmé kolo, kdy se z dokonce 7členné vedoucí skupinky oddělilo nedostihnuté duo. Radek Wojtaszek intenzivně pálil na Michaela Adamse ze své přípravy tak dlouho, než se Angličan dopustil hrubé chyby a polský velmistr svou převahu technicky bezvadně zrealizoval.
Svou partii vyhrál také Arkadij Naiditsch, drama s Hikaru Nakamurou bylo rozměrů vskutku antických. Už volba ošklivé podvraťácké varianty v zahájení (nic osobního!) signalizovala, že Nakamura se bude snažit svého soupeře zatáhnout do bažin. V hazardním stylu Američan obětoval nejprve pěšce, pak figuru a v komplikované pozici se několikrát zmýlili oba hráči. Jako poslední ale nakonec chyboval Nakamura.

-
. kolo -
Nakamura to v osmém kole roztočil; John Saunders, IoM
Protože v posledním kole se nikdo vytáhnout nedokázal a vedoucí dvojička ve vzájemném utkání po menší šarvátce opakovala tahy, museli Wojtaszek s Naiditschem do tie breaku. Ze stíhačů jediný rezultát zapsal Vachier-Lagrave, ovšem nikoliv rezultát vítězný - v dlouhé koncovce podlehnul Grischukovi.
Naiditsch vs. Wojtaszek, dějství první; John Saunders, IoM
Tiebreak se pro Wojtaszka hájícího mimojiné i barvy novoborského v české extralize a na Klubovém poháru zprvu nevyvíjel vůbec dobře. V první bleskovce nervózně nastavil bílými v zahájení pěšce, kterého Naiditsch ochotně zkonzumoval. Jak to však v bleskovkách bývá, tak ale...

-
. kolo -
Zle na Radka najel ázerbájdžánský velmistr i v odvetě (v rozklikávacím menu, za komentovanou první partií) a i když po pár nepřesnostech dal Polákovi nějaké šance na záchranu, obtížnou koncovku nedokázal jeho soupeř udržet a prodloužení šlo do prodloužení, tedy do armageddonové partie. V nouzi nejvyšší a rozhodující moment však dokázal Radek Wojtaszek trend předchozích partií otočit a bílými svého soupeře přejel (ostatně v armageddonové partii má bílý povinnost vyhrát, naopak černý má méně času).

-
. kolo -
O třetí místo se rozdělilo sedm hráčů. Varšavský triumf pak dokonala ještě Kashlinskaya, která sice svého manžela ohrozit nedokázala (skončila o dva půlbody zpět), ale stala se jednoznačně nejlepší ženou turnaje a se solidním performance 2705 si dala výborný dárek ke svým pětadvacátým narozeninám. Inu, když se daří, tak se daří.
Konečné pořadí po 9 kolech
HráčBody
1GMWojtaszek RadoslawPOL27277,0
GMNaiditsch ArkadijAZE27217,0
3GMKramnik VladimirRUS27796,5
GMGrischuk AlexanderRUS27696,5
GMNakamura HikaruUSA27636,5
GMWang HaoCHN27226,5
GMJones Gawain C BENG26776,5
GMAdhiban B.IND26686,5
GMXiong JefferyUSA26566,5
13x 3058x Tadeáš Kriebel
Fotogalerie
Komentáře (13) Aktualizovat
30.10.2018 15:45 | chips

@Jiří Kadlec: omlouvám se, ráno ve spěchu jsem jen sprostě zkopíroval variantu z Tadeášova rozboru. Ano, Smyslov hrál f6 v sedmém tahu a stejně tak jsem myslel, že po 7.Sg5 jde černý 7. ...Jce7 (a ne až v osmém tahu smiley ). Ale i varianta, kterou uvedl Tadeáš a která vypadá "divně" je OK (G.Flear). 

30.10.2018 09:36 | Rigos

Poznamka k partii Naiditsch - Naka. V 35. tahu Naka po partii rikal, ze variantu s Jf4 videl. Nezahral ji jen kvuli tomu, ze prehledl mezitah 39.a6! po kterem neztrati pesce.

30.10.2018 08:31 | strelec

A víte někdo, jak je to s uznáním (splněním) normy v těchto případech? "Volný den" znamená jen 8 hraných partií.

30.10.2018 08:20 | Pavel Ch

Přátelé diskutující, ty co znám i co jste utajeni: Všimněte si, že jsem napsal slovní obraty: "mně připadá", "neberu jinému opačný názor", "povede to hráče k zamyšlení", "uvidíme", "optám se autora článku na názor", "nechci tím vůbec snižovat" atd. Prosazuji svůj názor jen, když někdo tvrdí, že 1+1 není dva nebo když mi někdo vkládá do úst, co jsem neřekl. To nejsou tyto případy, tady je pravidlo novější málo zvyklé, uvidíme, jak si "sedne", jen jsem na něj upozornil a že 1.-3. využili, 4.-10. neenlightened.

--

Rozhodně však barvy tím jdou ovlivnit, vzít si ve vhodnou chvíli time-out,  abych neměl 5č:4b, to co se povedlo skorovítězi, je bonus navíc, který samozřejmě nejde zajistit, jde mu jít naproti (5b:3č).

--

Hned při dopsání jsem věděl, že se přidáte, doktore ZMB, toho jsem se obával (pozn. i pro 21:44 | pushtaq). Jak však řekl můj skvělý parťák, se kterým jsem lezl po Alpách jednomu strašně moc chytrému odmítnutému "všeználkovi":

"To, že máme stejný názor na politiku v Papaya nová Guinea a fandíme stejnému fotbalovému klubu, ještě neznamená, že bych chtěl s Tebou viset (rozuměj lézt a jistit se vzájemně) na jednom laně".   

30.10.2018 07:20 | Jiří Kadlec

@ chips: Vámi uváděná partie probíhala trošku jinak, Smyslov nezahrál 7...Jge7, nýbrž hned 7...f6: 

http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1127124

 

30.10.2018 04:52 | chips

Jen taková malá "opička" smiley Po:  5... dxc3 6. Nxc3 Bg7 7. Bg5 Nge7 8. Nd5 hrál kdysi Smyslov 8. ... f6!? (Kalkata 1995), ale nejlepší je 8. ... Jce7! (není to z mé palice). wink

30.10.2018 04:43 | pushtaq

Průkopník Fischer si, tuším, vybral volno už v Reykjaviku 1972, přestože se celá show konala hlavně kvůli němu. Korchniho neznám, ale byli a jsou hráči, kteří boj milovali nade vše, třeba Korčnoj. Oba borci prožili nejlepší léta svázáni totálními pravidly (a jsou vlastně symboly) tehdejšího bipolárního světa - jaký rozdíl oproti dnešní době, která hráči poskytuje určitou volnost!

29.10.2018 23:44 | Bucefalos

Myslíte si, že by nějaký Fischer či Korchni to pravidlo použili?

29.10.2018 22:06 | Zelené jablko

Ad Zmestabileho: Mně to pravidlo vůbec nedráždí, naopak. Už proto, že je všem dostupné stejně. Švýcar má tak jak tak dost much. (Viz pomocné hodnocení na Olympiádě.)

Ale hlavně, co je špatného na tom, že šachy jsou antisportovní? Mně se líbí, že jsou z gruntu jiné, než většina ostatních činností (věřím, že třeba go může být podobné, ale jeho rozšíření je v Čechách proti šachu legrační). A s tím souvisí jinde nevídané momenty.

A navíc, dokud je to na komerčním turnaji, tak je to úplně ok. Jiná věc by byla, kdyby se takovéhle málo vyzkoušené novinky cpaly do soutěží, kde jde primárně o sportovní výsledek (tj. ne o cenu). Tím myslím ME, kvalifikace do Kandidátů atd.. Tam bych byl taky skeptičtější.

29.10.2018 21:51 | BloodyXmas

To pravidlo o volném kole je naprosto běžné v Anglii nebo Americe. Zavedl bych ho i u nás. Můžete si vzít jakékoliv kolo, kromě posledního a musí to být před losem kola. Má to řadu výhod a tím, že si ho vyberete vůbec nemáte zajištěno, že budete mít 5x bílé a jen 3x černé. Může to být i naopak. Navíc sami dobrovolně klesnete v tabulce. Máte ale čas na nějaký odpočinek.

29.10.2018 21:44 | pushtaq

Ahoj Tadeáši, dík za napínavý komentář a všechno nejlepší! Snad jen k 30...Sh3 v prvním rozstřelu: když Ti vadí, že černý bílého zbavuje ošklivého střelce, tak bys měl vysvětlit, proč bílý takový dar nejen přehlíží, ale dokonce černému svým 31.De2 říká "toho mého kripla neměň a raděj uteč, i ošklivé f2-f3 za to dám"! Teď ještě k oběma brblalům: remiska a navíc volno je samozřejmě super nápad! Můžu si udělat prima výlet, můžu se vyhnout nepohodlnému soupeři, můžu se zotavit, když mám po šichtě (šachové i jiné), nebo jsem se příliš zdržel na baru. A třeba ten nesportovní ignorant, kterého věrný fanoušek sakra nemůže v 5. kole sledovat online, právě hraje simultánku v místním domově důchodců?

29.10.2018 21:14 | Zmestabileho

Pravidlo o time-outu je z povahy věci naprosto antisportovní - umožňuje hráčům manipulovat s výsledky turnaje a nerozhodovat o nich na šachovnici. Je to pravidlo které jednak dokumentuje šachy jako hru, kde se výsledky tvoří nikoliv samotným sportovním kláním, a jednak dokumentuje smutný fakt, že šachy jsou jen uzavřenou disciplínou pro úzký okruh nadšenců, kteří hrají jen za sebe a jen pro sebe. 

29.10.2018 15:49 | Pavel Ch

To je obrovský úspěch pro polského novoborákawink, v takové velké konkureci, moc blahopřejiyesRozstřel, že byl, je také v pořádku, "mrtvé závody" třeba s 5 vítězi v dnešní době jsou již mrtvé, nezajímavé, má být jeden "šampion". Pom. hodnocením nebo rozstřelem (obojí má své ne/výhody, své zastánce/kritiky), rozstřel mi připadá "sportovnější", neberu opačný názor jinému.

--

Dále.... tímto nechci vůbec nic ani v nejmenším snižovat, každý měl stejné možnosti, jen se i optám i Tadeáše. Znovu bylo použito i pravidlo o time-outu za "kontumační" půlbod. Je jisté, že se nebude využívat jen v případě indispozice, ale i obyčejné kalkulace (odpočinek, barvy). Je zajímavé, nebo možná i logické, že z 1.-10.místo ho použili právě jen tři medailisté. To povede další hráče k zamyšlení, zda příště také nevyužít. Jde si tím si zajistit, že ve vhodnou chvíli místo černými s nepříjemným soupeřem mám volno a třeba odvrácení hrozby 5č:4b.  Stříbrný Naiditsch s pravidlem dokonce zakouzlil, že mu přineslo 5b:3čsurprise. Třeba to vše tvůrci onoho pravidla chtějí. Mně až tak moc sportovní nepřipadá, raději time-out volný den pro všechny. Ale neberu opačný názor. Uvidíme, zda bude pravidlo častější v turnajích a zda častěji budou hráči využívat i se zkušeností, co zde komu přineslo. 

Připravuje se