Prague International Chess Festival

Čtvrtý den festivalu

25.08.2011 05:43 | Trade Fair Chess Festival 2011

Vždycky, když nastupuji u nás v Bohunicích na tramvaj, všimnu si cedulky, která má naznačovat jisté nebezpečí, které by mohlo na cestující číhat při opravě lávky přes kolejiště. Ten nápis zní: „Pozor! Nahoře se pracuje.“ P...

Vždycky, když nastupuji u nás v Bohunicích na tramvaj, všimnu si cedulky, která má naznačovat jisté nebezpečí, které by mohlo na cestující číhat při opravě lávky přes kolejiště. Ten nápis zní: „Pozor! Nahoře se pracuje.“ Pozvednu tedy zrak do výše, a protože tam skoro nikdy nikoho nevidím, začínám chápat hlubší smysl onoho sdělení – ano – všichni jsme pod ochranou Boží. Jsem vskutku rád, že se tam někde nahoře pracuje... Snažím se tedy pracovat i já. Co bylo na čtvrtém kole Trade Fair Chess festivalu v Brně zajímavého? Na prvním stole se velmistru Robertu Cvekovi zřejmě zalíbilo. Dnes tam přemohl Milana Pachera. V scheveningské variantě sicilské rozmístil černé figury na ideální místa, zablokoval centrum a rozhodl hru průlomem do bílého tábora po sloupcích a a b.

Pacher,M - Cvek,R [B80]
Brno Trade A (4), 23.08.2011
1.e4 c5 2.Jf3 e6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 Jc6 5.Jc3 Dc7 6.g3 a6 7.Sg2 d6 8.Jxc6 bxc6 9.0–0 Jf6 10.Ja4 Sb7 11.c4 c5 12.De2 Se7 13.b3 0–0 14.Sb2 Jd7 15.Vad1 Sc6 16.Jc3 Sf6 17.f4 Sd4+ 18.Kh1 Vfe8 19.Vd3 Db7 20.Jd1 e5 21.f5 a5

(Od pozice na diagramu se zdá, že záchrana pro bílého již neexistuje) 22.Jc3 a4 23.bxa4 Db4 24.g4 Dxc4 25.g5 Veb8 26.Sa1 Sxc3 27.Sxc3 Vxa4 28.f6 Vxa2 29.Sd2 Sb5 30.Vff3 Dc2 31.Sh3 Sxd3 32.Vxd3 Vb1+ 33.Kg2 Vd1 0–1

Na druhém a třetím stole se dosti rychle remízovalo (Vološin-Velička a Maník-Plischki), zajímavější boj se odehrával na čtvrté desce. Černý rozehrál sicilku trochu neobvykle, krále ponechal v centru, zato si otevřel h-sloupec a postupně se chystal k protiútoku na dámském křídle, kam si bílý schoval krále.

Pekař,V - Bureš,J [B86]
Brno Trade A (4), 23.08.2011
1.e4 c5 2.Jf3 e6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 Jf6 5.Jc3 d6 6.Sc4 Se7 7.Sb3 Ja6 8.Se3 Jc5 9.Df3 a6 10.g4 Jxb3 11.axb3 h5 12.gxh5 Vxh5 13.0–0–0 g6 14.Dg2 Sd7 15.f4 Dc7 16.Jf3 Sc6 17.Jg5 b5 18.Vhe1 Vc8

(V postavení našeho diagramu se rozhodl bílý pro zajímavou zápletku, která mu nakonec vynesla nerozhodný výsledek) 19.Jxe6 fxe6 20.Dxg6+ Kd7 21.e5 Vg8 22.Dd3 Je8 23.exd6 Sxd6 24.De2 Vh6 25.f5 Vg2 26.Dxg2 Sxg2 27.Sxh6 exf5 28.Sf8 Dc8 29.Vd2 Sf3 30.Ve3 Se4 31.Jxe4 fxe4 32.Vxe4 Kc6 33.Vxe8 Dxe8 34.Sxd6 De3 35.b4 (R) ˝–˝

Na pátém stole předváděl velmistr v korespondenčním šachu Alois Lanč svoji aktivní útočnou hru jako za mladých let. Brno zřejmě rodáku z Kroměříže (nar. 1948) dobře svědčí. Když zde trávil dva roky na vojně v židenických kasárnách – vyhrál 1968 a 1969 tehdy silně obsazované přebory Brna – Gargulákovy memoriály.

Lanč,A - Bartoš,J [C48]
Brno Trade A (4), 23.08.2011
1.e4 e5 2.Jf3 Jf6 3.Jc3 Jc6 4.Sb5 Sd6 5.d3 a6 6.Sa4 h6 7.a3 b5 8.Sb3 Sb7 9.Je2 Ja5 10.Sa2 c5 11.Jg3 g6 12.c3 Sc7 13.0–0 Kf8 14.b4 cxb4 15.cxb4 Jc6 16.Sb2 d6 17.Vc1 Kg7 18.d4 De7 19.Sd5 Jd8 20.Sxb7 Jxb7 21.dxe5 dxe5

(Obětí kvality likviduje bílý obranné valy před černým králem a vítězí po sice vynalézavé, ale zoufalé obraně soupeře. Zajímavé je, že v následujících tazích měl bílý k dispozici vždy několik vyhrávajících pokračování – aspoň podle přítele Fritze) 22.Vxc7 Dxc7 23.Jxe5 Kh7 24.Df3 Je8 25.Jg4 Vf8 26.De3 g5 27.e5 Dc6 28.Jf5 Dc2 29.Je7 f5 30.exf6 Jbd6 31.Sd4 De4 32.Dh3 Jf7 33.Se3 Dd3 34.Dh5 Jxf6 35.Jxf6+ Kg7 36.Jfd5 Vfd8 37.Df3 1–0

Častý účastník brněnských turnajů mezinárodní mistr Aleksei Kireev je velkým specialistou na hru ve zvolené variantě indické obrany s brzkou výměnou dam. Vyhrává ji podle ustáleného schématu: dovolí nic zlého netušícímu soupeři vyměnit co se dá, postupně si polepší pozici krále a zbývajících figurek (obvykle to bývá jedna věž a kůň) a pak postupuje svými pěšci, až soupeři konečně dojde trpělivost i vzduch...

Kozák,M - Kireev,A [A41]
Brno Trade A (4), 23.08.2011
1.d4 d6 2.Jf3 g6 3.c4 Sg7 4.g3 e5 5.Jc3 f6 6.Sg2 Jh6 7.0–0 Jf7 8.dxe5 dxe5 9.Dxd8+ Kxd8 10.Vd1+ (R) 10...Jd7 11.b3 c6 12.Sa3 Sf8 13.Sxf8 Vxf8 14.Je4 Ke7 15.Sh3 Vd8 16.Vd2 Jf8 17.Vxd8 Jxd8 18.Sxc8 Vxc8 19.Vd1 Jf7 20.Je1 Je6 21.Jc3 Jd6 22.Kf1 Jc5 23.Jd3 Jxd3 24.Vxd3 b6 25.Vd2 Ke6

26.f3 h5 27.Kf2 f5 28.e3 g5 29.h3 g4 30.hxg4 hxg4 31.f4 a5 32.Kg2 b5 33.cxb5 cxb5 34.Jd1 Je4 35.Ve2 Vc1 36.Jf2 Jc3 37.Vd2 e4 (Pěkné utahování šroubů - přesně ve stylu mistra Kireeva) 0–1

Mistr Jan Bernášek se postupně po prohře s Luďkem Meszárošem propracovává tam, kam patří. Dnes se stal jeho obětí na 7. šachovnici doktor Michal Zavadil z Durasu Brno. Černý hrál aktivně, v zápletkách ztratil jenom pěšáčka, v horší pozici se chtěl spasit nabídkou remízy, až se dospělo k pozici na diagramu.

Bernášek,J - Zavadil,M [E45]
Brno Trade A (4), 23.08.2011
1.d4 Jf6 2.c4 e6 3.Jc3 Sb4 4.e3 b6 5.Jge2 Sa6 6.a3 Sxc3+ 7.Jxc3 d5 8.Df3 c6 9.b3 0–0 10.Sb2 Jbd7 11.g4 Je8 12.cxd5 Sxf1 13.dxc6 Sa6 14.cxd7 Jd6 15.0–0–0 Dxd7 16.Kb1 Sb7 17.d5 Jb5 18.e4 Vac8 19.Jxb5 Dxb5 20.dxe6 fxe6 21.De3 Dc5 22.Vd7 Vf7 (R) 23.Vxf7 Kxf7 24.Df4+ Kg8 25.f3 Vf8 26.Dg3

(Zdá se, že partie potrvá ještě dlouho. Ale už to budou jenom dva polotahy) 26...Db5 27.Dc7 1–0

Benköho neboli Vožský gambit se musí hrát aktivně. Obvykle však získává iniciativu a tlak na dámském křídle černý, zatímco bílý se snaží obtěžovat černého krále na opačném křídle. V partii hustopečského juniora a brněnského žáka to bylo právě naopak! Na dámském křídle šel černý téměř nezadržitelně pěšcem do dámy, na královském shromáždil černý své věže a jezdce, aby zničil bílého monarchu. Nakonec z toho byl věčný šach. Pěkný boj!

Kuchynka,L - Blahynka,M [A58]
Brno Trade A (4), 23.08.2011
1.d4 Jf6 2.c4 c5 3.d5 b5 4.cxb5 a6 5.bxa6 g6 6.Jc3 Sxa6 7.g3 d6 8.Sg2 Jbd7 9.Jf3 Jb6 10.b3 Sg7 11.Vb1 Sc8 12.Jh4 h6 13.Dc2 Dd7 14.Sb2 g5 15.Jf3 Df5 16.e4 Dg6 17.0–0 0–0 18.Vfc1 Sa6 19.a4 e6 20.dxe6 fxe6 21.Dd2 Vad8 22.e5 Jg4 23.Jb5 dxe5 24.Dc2 e4 25.Sxg7 Kxg7 26.Db2+ Df6 27.Je1 Jxf2 28.Dxf6+ Vxf6 29.Vxc5 Vd2 30.Vc6 Sxb5 31.axb5 Jd5 32.b6 Je3 33.b7

33...Jxg2 34.Jxg2 (Nebo 34.Kxg2 Jd3+ 35.Kg1 Jxe1 36.Vxe1 Vff2 také s remízou) 34...Jh3+ 35.Kh1 Jf2+ (Všechna čest obrannému protiútoku Martina Blahynky!) ˝–˝

A nakonec malá záhada (aspoň pro vašeho zpravodaje) z 13. desky. Útok čtyř pěšců proti královské indické sice neprováděl Adam Dvořák podle běžných zvyklostí a předpisů, ale pozici se svým kombinačně zdatným soupeřem držel. Celkem oprávněně nabídl dvakrát remízu, podruhé se však po odpovědi soupeře ihned vzdal. Zjistí někdo povolanější, co se vlastně událo?

Dvořák,A - Meszáros,L [A68]
Brno Trade A (4), 23.08.2011
1.d4 g6 2.c4 Sg7 3.Jc3 d6 4.e4 Jf6 5.f4 0–0 6.Jf3 c5 7.d5 e6 8.Sd3 exd5 9.cxd5 Sg4 10.0–0 Jbd7 11.Kh1 a6 12.a4 Vb8 13.h3 Sxf3 14.Dxf3 Je8 15.a5 Jc7 16.Ja4 Jb5 17.Se3 Jd4 18.Sxd4 Sxd4 19.Jc3 Dc7 20.Va4 b5 21.axb6 Vxb6 22.Vxa6 Vxa6 23.Sxa6 (R) 23...Db6 24.Sb5 Jf6 25.Sc6 Dxb2 26.Jb5 (R) 26...Vb8

(a bílý se vzdal. Proč?) 0–1

Z tisku. Otevřu ráno Brněnský deník a pod slibným titulkem Hra Člověče, nezlob se patří všem čtu: „Brno – Stát nemusí platit podnikateli odškodnění za to, že mu Úřad průmyslového vlastnictví odmítl zaregistrovat ochrannou známku pro stolní hru Člověče, nezlob se. Muž se žalobou proti státu domáhal téměř 5,8 milionu korun. Jeho dovolání definitivně odmítl Nejvyšší soud. Učinil tak poněkolikáté. Hru totiž staví na roveň šachům nebo dámě, které také může vyrábět kdokoliv.“ (čtk). – Tak nevím, mám se za šachisty urazit, nebo naopak zajásat, jak naše královská hra v očích Nejvyššího soudu vskutku zlidověla? Ještě že pan podnikatel si nenechal zaregistrovat třeba „sicilskou hru“, „volného pěšce“, „čtvrtou řadu“ nebo „věčný šach“. Mimochodem, i Človeče se dá hrát různě. Moje švagrová každé odpoledne po návratu ze stacionáře hraje Člověče, nezlob sama se sebou. Žádné panďuláky nevyhazuje, když by k tomu mělo dojít, raději hází kostkou znovu. A skončí, až jsou všichni panďuláčci ve svých domečcích. Tož tak...

Malý přídavek ze sloupků JK v Právu v devadesátých letech minulého století:

NEMOŽNÉ TAHY

V turnaji o mistrovství Brna na podzim 1993 probíhala partie Mareš-Šeplák zpočátku zcela normálně. Hrál se tuším klasický dámský gambit: 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Jc3 Jf6 4.Sg5 Se7 5.e3 0-0 6.Jf3 Jbd7 7.Vc1 c6 8.Sd3 dxc4 9.Sxc4 Jd5 10.Sxe7 Dxe7 11.0-0 Jb6?! A nyní přišlo na řadu něco zcela neočekávaného! Jarek Mareš, pozdější vítěz turnaje, po chvíli přemýšlení zatáhl 12.bxc3!?? , čili si vzal pěšcem vlastního jezdce! Jeho protivník byl pochopitelně konsternován takovým nečekaným obratem a zmohl se jen na otázku "Co blbneš?". Tu teprve Mareš, zahloubaný do záhadných kombinací, začal počítat svůj materiál a zjistil, že má z ničeho nic o figuru méně. Ale neztratil duchapřítomnost a rychle vrátil svého dámského jezdce tam, kam patří. Soupeř neprotestoval a hra pokračovala dál, jako by se nic nestalo... Jak došlo k takovému výpadku? V postavení po 11. tahu bílého totiž skoro automaticky každý zahraje v duchu Capablancovy varianty 11…Jxc3 a Mareš tedy jenom normálně odpověděl na předpokládaný tah soupeřův. Tento jistě kuriózní případ "nemožného" tahu není tak vzácný, jak by se mohlo zdát. V šachové literatuře je uvedeno více takových směšných příhod. A stávají se i velmistrům! Nejznámější z nich je partie Cholmov-Lutikov z mezinárodního turnaje v Dubně 1976. Ta začala španělsky: 1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sb5 g6 4.0-0 Sg7 5.c3 d6 6.d4 Sd7 7.d5 Jb8 8.c4 Jf6 9.Jc3 0-0 10.Sg5 Sg4 11.h3. Zde je normální odpovědí 11…Sxf3. Ale Lutikov se rozhodl pokračovat jinak, totiž 11…Sc8!? A nyní přišlo 12.Dxf3??? Lutikov se pochopitelně ozval, nelegální tah byl vrácen a Cholmov byl nucen táhnout jezdcem, kterého se dotkl dříve než dámy. Bílý zahrál 12.Je1 a partie pokračovala již normálně dál. Zde neměl "nemožný" tah pro bílého žádné následky a Cholmov partii nakonec vyhrál. Nejklasičtějším případem tohoto typu nemožného tahu je však známá partie Przepiorka-Ahues z turnaje v Kecskemétu 1927: 1.d4 Jf6 2.Jf3 b6 3.g3 Sb7 4.Sg2 e6 5.0-0 Se7 6.c4 0-0 7.Jc3 Je4 8.Dc2 Jxc3 9.Dxc3 f5 10.b3 Jc6 11.Sb2 (Nikoliv 11.d5? Sf6) 11.-Sf6 12.Dd2 Je7 13.Vad1 De8 14.Je1 Sxg2 15.Jxg2 Kh8 16.Vfe1 Df7 17.e4? (Otevření sloupce f je výhodné bílému) 17…fxe4 18.Vxe4 d5! 19.Ve2 dxc4 (Visací bílé centrum je vhodným objektem útoku) 20.bxc4 Vad8 21.De1 Jf5 22.Ved2 c5! 23.dxc5 Vxd2 (A zde malé odbočení. Turnaj se hrál ve dvou skupinách po 10 účastnících. První čtveřice postupovala do finále A, druhá do finále B a zbývající dva z další soutěže vypadávali. Przepiorkovi se moc nedařilo. Byl na chvostu tabulky a hrozilo mu vypadnutí. I v této partii se dostal do horší pozice (viz diagram)

a pochopitelně byl hodně nervózní. V této chvíli vzal černou věží svého střelce tahem 24.Vxb2??? A Ahues? Ten projevil více smyslu pro humor, než "postižení" z předchozích ukázek. S ledovým klidem pokračoval 24…Vxa2!!! Teď teprve si Przepiorka všiml, že má o věž a figuru méně! Podle Ahuese, který tuto příhodu často vyprávěl, zvolal zoufalý Przepiórka "Kde jsou mé figury!" a žádal o zásah rozhodčího. Ten vrátil partii do pozice po 23. tahu a partie pokračovala zase legálně takto: 24.Vxd2 Sxb2 25.Vxb2 Jd4! 26.De4 Jf3+ 27.Kh1 Vfd8! 28.Jf4 Jg5 29.De2 e5! 30.Dxe5 Vd1+ 31.Kg2 Vg1+! a bílý se vzdal. Jak takové případy řeší dnešní Pravidla šachu FIDE? Przepiorka by po "urovnání" incidentu mohl zase hrát 24.Vxd2 ve shodě s předpisy, které v článku 7, bod 2, písm. b praví: "...Jestliže se hráč, který je na tahu ... dotkne jednoho vlastního kamene a jednoho soupeřova kamene, musí vzít soupeřův kámen svým vlastním kamenem."

Partie:

Odkazy:

web
výsledky
on-line
10x 747x Jan Kalendovský
Fotogalerie
Komentáře (10) Aktualizovat
25.08.2011 17:40 | Autor neznámý

Je to k vzteku a je to každý den.  

25.08.2011 17:30 | Autor neznámý

A zase nejde přenos

25.08.2011 13:24 | Autor neznámý

 ... Na dámském křídle šel černý téměř nezadržitelně pěšcem do dámy, na královském shromáždil černý své věže a jezdce, aby zničil bílého monarchu. Nakonec z toho byl věčný šach. Pěkný boj!  ....

Chybička se vloudila, pěšcem mazal bílý ...

25.08.2011 11:50 | Autor neznámý

Bond - Po párování se hráči již nenahrazují - 3.3.4. pravidel - www.fide.com/FIDE/handbook/WorldCup2011Regulations.pdf

25.08.2011 11:23 | Autor neznámý

OFFTOPIC: Když teď odpadnul Akopian, kolikátý náhradník je Láznička? Nebo to bude kontumační postup Negiho?

25.08.2011 10:46 | Autor neznámý

Záleží, jak Przepiórka zahrál Vxb2. Pokud uchopil černou věž, přemístil na b2 a odebral bílého střelce, pak měl kliku a Vxd2 posléze zahrát mohl  (první se dotkl černé věže). Pokud by nejdřív zvedl z desky střelce a na jeho místo přemístil věž, pak musí táhnout střelcem.

Stalo se mi na nedávném rapidu, že jsem v dámské koncovce chtěl sebrat dámou pěšce a nevšiml jsem si, že mám šach. Uchopil jsem pěšce, ale ještě než jsem popadl dámu, soupeř řekl "šach". Kdyby mě nechal zvednout dámu a pak reklamoval, musel bych ji podle pravidel představit a ztratil bych ji. Pár desetinek vteřiny mi zachránilo půl bodu

25.08.2011 10:27 | Autor neznámý

... a Váš případ, Bonde, by se vztahoval pro  "áčko".

25.08.2011 10:25 | Autor neznámý

To je J.Bonde samozřejmě hloupost.  Navíc bod č. 7 pravidel FIDE řeší úplně něco jiného.

Zatímco bod č.4 jasně vysvětluje, zvlášť 4.3.c pečlivě vysvětleno.
(Možná chtěl autor, aby si diskutující našli sami)

4.3. Dotkne-li se hráč, který je na tahu (s výjimkou uvedenou v článku 4.2.), úmyslně na šachovnici:
a. jednoho nebo více vlastních kamenů, musí provést tah prvním z dotknutých kamenů, který může být přemístěn;
b. jednoho nebo více soupeřových kamenů, musí vzít první z dotknutých kamenů, který lze vzít;
c. jednoho vlastního a jednoho soupeřova kamene, musí vzít soupeřův kámen svým vlastním kamenem. Pokud to není
možné, musí provést přemístění nebo braní prvního dotknutého kamene, který může být přemístěn nebo brán. Je-li
sporné, který z kamenů byl dotknut nejdříve, má se za to, že to byl hráčův kámen.

25.08.2011 08:40 | Autor neznámý

Čili jestli to dobře chápu, tak pokud se bílý dotkne napřed Sb2 a potom Vd2 tak musí brát věž a nemusí hrát střelcem?

25.08.2011 07:35 | Autor neznámý

Tak nahoře se maká? To není zrovna dobrý znamení pro věřící. Díky za bezva reportáž.

Připravuje se